Externe

Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia îi îndeamnă pe belaruși ”să fie pregătiţi pentru orice scenariu”, pe fond speculațiilor pivind starea de sănătate a lui Lukașanko

Lidera opoziţiei belaruse aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia, i-a îndemnat luni, 15 mai, pe belaruşi ”să fie pregătiţi pentru orice scenariu”, într-un moment în care starea de sănătate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko face obiectul unor intense speculaţii, informează AFP și Agerpres.

Lukaşenko, care conduce Republica Belarus de trei decenii, a apărut slăbit în timpul ceremoniilor militare de la Moscova, pe 9 mai. De atunci, acesta nu a fost văzut în public şi chiar a lipsit de la festivităţile naţionale din Belarus, duminică.

”Numeroase zvonuri circulă cu privire la starea de sănătate a dictatorului Lukaşenko”, a declarat pe pagina sa de Twitter principala opozantă în exil, Svetlana Tihanovskaia.

”Trebuie să fim bine pregătiţi pentru orice scenariu. Să punem Belarus pe calea democratică şi să împiedicăm Rusia să intervină. Avem nevoie de o comunitate internaţionale care să fie activă şi rapidă”, a mai adăugat Tihanovskaia.

Aleksandr Lukaşenko, în vârstă de 68 de ani, conduce Belarus din anul 1994. După o amplă mişcare de contestare declanşată de realegerea sa marcată, potrivit ONG-urilor, de fraude masive în 2020, regimul de la Minsk a lansat o represiune implacabilă care continuă şi în prezent.

În paralel, în timp ce relaţiile cu Europa s-au tensionat, Lukaşenko s-a apropiat de Vladimir Putin, a cărui ofensivă împotriva Ucrainei el a susţinut-o chiar de la declanşarea ei, în februarie 2022.

Totodată, mai mulţi jurnalişti ruşi au remarcat că Lukaşenko avea un aer obosit atunci când a venit la Moscova pe 9 mai pentru festivităţile anuale care marchează înfrângerea Germaniei naziste în 1945.

Mai mult, dictatorul belarus nu a asistat la un dineu oferit de Putin şi nici nu s-a adresat foştilor combatanţi belaruşi pe 9 mai, la Minsk, contrar tradiţiei.

Fiind întrebat cu privire la starea de sănătate a preşedintelui belarus, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, i-a îndemnat luni pe jurnalişti ”să se încreadă doar în informaţii oficiale”. ”Or, nu există nicio informaţie de la Minsk” asupra acestui subiect, a conchis Peskov.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *