Externe

Lukașenko, aliatul fidel al lui Putin, absent de la o ceremonie oficială

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, nu a participat duminică la festivităţi naţionale, în contextul în care starea sa de sănătate face obiectul unor speculaţii, notează France Presse și Agerpres.

Lukaşenko, în vârstă de 68 de ani, nu a fost văzut în public de marţi, în ziua în care a plecat la Moscova pentru a participa la comemorările înfrângerii Germaniei naziste în 1945.

Mulţi jurnalişti au remarcat că aliatul fidel al lui Putin părea obosit şi că nu a participat la un dejun oferit de președintele rus şi la care au luat parte liderii Armeniei şi din ţări ale Asiei Centrale.

Andrei Kolesnikov, jurnalist la ziarul rus Kommersant, a scris că Lukaşenko arăta ”rău” şi că a fost condus în apropiere de Kremlin într-o maşină electrică.

Rupând tradiţia, Lukaşenko nu s-a mai adresat nici veteranilor de război belaruşi la 9 mai. De asemenea, nici purtătorul său de cuvânt nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Duminică, Belarusul, fostă republica sovietică, a adus omagiu celor trei simboluri naţionale, între care steagul şi imnul său.

Într-o piaţă centrală din Minsk, prim-ministrul Roman Golovcenko i-a felicitat pe belaruşi în numele lui Lukaşenko, în timpul unei ceremonii televizate.

La putere din 1994, Lukaşenko a fost reales în 2020 la sfârşitul unor alegeri prezidenţiale considerate frauduloase şi care au scos în stradă zeci de mii de persoane. Arestările masive, exilările forţate şi încarcerările activiştilor şi jurnaliştilor au pus capăt acestei acţiuni de protest.

Aliat cu Putin, Lukaşenko i-a permis acestuia să-i folosească teritoriul pentru a-şi conduce ofensiva asupra Kievului anul trecut sau pentru a efectua lovituri, potrivit autorităţilor ucrainene, aminteşte AFP.

Menționăm că în presă se vehicula că liderul belarus ar fi ajuns de urgență la spital, iar accesul la clinică ar fi fost închis și toate drumurile către unitatea medicală sunt bine păzite de forțe înarmate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *