CSI / Rusia

Opozantul rus Evgheni Roizman a fost condamnat la plata unei amenzi, după ce un tribunal l-a găsit vinovat de criticarea ofensivei Moscovei în Ucraina: ”Cred că, în condiţiile actuale, este vorba despre o achitare”

Vineri, un tribunal rus l-a condamnat pe opozantul Evgheni Roizman, în vârstă de 60 de ani, fostul primar al Ekaterinburgului, un oraş în Ural, la plata unei amenzi, după ce l-a găsit vinovat de criticarea ofensivei Moscovei în Ucraina, o pedeapsă relativ uşoară în contextul unei reprimări implacabile în Rusia, relatează AFP.

Fostul primar foarte popular al Ekaterinburgului, un oraş important în Ural, a fost găsit vinovat de ”discreditarea” armatei ruse şi condamnat la plata unei amenzi în valoare de 250.000 de ruble (aproximativ 3.000 de euro) – o pedeapsă cerută de procuratură, scriu agenţiile ruseşti de presă.

Potrivit aceleiaşi surse, Roizman rămâne supus unor restricţii – interdicţia de a folosi Internetul şi de a acorda interviuri -, până la confirmarea pedepsei în apel, sau până la trecerea termenului de formularea aunor recursuri.

Condamnarea fostului primar la o simplă amendă surprinde – în contextul în care alţi opozanţi de prim plan sau ruşi anonimi au fost condamnaţi la pedepse grele cu închisoarea în urma unor acuzaţii similare.

Roizman declară, potrivit agenţiilor ruse, că nu intenţionează să facă apel împotriva hotărârii şi că urmează să plătească amenda.

”Cred că, în condiţiile actuale, este vorba despre o achitare”, a declarat el.

Joi, în urma prezentării rechizitoriului procuraturii, opozantul şi-a exprimat surprinderea şi considera ”întru totul neaşteptată” pedeapsa uşoară cerută de parchet.

În aceste circumstanţe, ”este într-adevăr foarte puţin cât cer ei”, declara Roizman.

Evgheni Roizman a fost acuzat de ”discreditarea” armatei ruse într-o înregistrare video pe care a publicat-o pe YouTube în iulie 2022, în care critica operaţiunea militară rusă în Ucraina.

El risca până la cinci ani de închisoare, în baza unei legi adoptate în Rusia în urma lansării ofensivei în Ucraina, la sfârşitul lui februarie 2022, un text represiv care a fost recent însăprit şi mai mult.

Evgheni Roizman, care a condus Ekaterinburgul, un oraş cu 1,5 milioane de locuitori, din 2013 şi până în 2018, este considerat unul dintre ultimii reprezentanţi importanţi ai opoziţiei ruse rămas în Rusia şi care a scăpat, până acum, unei pedepse grele cu închisoarea.

După ce a fost inculpat, în august, Roizman nu a fost plasat în detenţie provizorie, ci i s-a interzis să folosească Internetul, şi anume să nu mai posteze pe contul său de Twitter, foarte activ anterior, şi să nu acorde interviuri.

Principalii reprezentanţi ai opoziţiei ruse au fost zvârliţi în închisoari, de exemplu Aleksei Navalnîi, Ilia Iaşin sau Vladimir Kara-Murza.

În decembrie, opozantul Ilia Iaşin a fost condamnat la opt ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de condamnarea ofensivei ruse în Ucraina.

Opozantul Vladimir Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani închisoare, în aprilie, o hotărâre de o asprime rară, după ce a fost găsit vinovat de ”înaltă trădare”, difuzare de ”informaţii false” despre armata rusă şi de muncă ilegală la o organizaţie ”indezirabilă”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *