CSI / RusiaRăzboiUcraina

Opozantul lui Putin, Vladimir Kara-Murza, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare, după ce a criticat invazia Rusiei în Ucraina

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare după ce l-a acuzat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin și a criticat invazia Rusiei în Ucraina, scrie BBC.

Vladimir Kara-Murza a fost condamnat pentru ”înaltă trădare”, difuzare de ”informaţii false” despre armata rusă şi activitate ilegală pentru o organizaţie considerată ”indezirabilă”.

Fostul jurnalist și politician ruso-britanic este ultimul dintre o serie de opozanți ai lui Putin care a fost arestat sau forțat să fugă din Rusia. El a negat acuzațiile și a criticat public procesul deschis contra lui.

Săptămâna trecută, el a spus în timpul procesului de la Moscova: ”Susțin fiecare cuvânt pe care l-am spus. Nu numai că nu regret nimic, dar sunt mândru de asta”.

Pe lângă faptul că a criticat așa-numita ”operațiune militară specială” din Ucraina, Kara-Murza l-a criticat deschis și pe Putin.

Tânărul în vârstă de 41 de ani a avut un rol cheie în a convinge guvernele occidentale să sancționeze oficialii ruși pentru abuzuri ale drepturilor omului și corupție. Autorităţile ruse şi-au intensificat urmărirea criticilor la adresa lui Vladimir Putin de la lansarea ofensivei acestuia împotriva Ucrainei, iar cazul lui Kara-Murza, 41 de ani, este unul dintre cele mai emblematice.

În acelaşi dosar, el este vizat de trei acuzaţii grave: ”înaltă trădare”, difuzare de ”informaţii false” despre armata rusă şi activitate ilegală pentru o organizaţie considerată ”indezirabilă”, scrie Agerpres. 

Vladimir Kara-Murza, aflat în detenţie provizorie din aprilie 2022, este un vechi opozant al lui Vladimir Putin. El a fost la un pas de moarte după ce ar fi fost otrăvit în două rânduri, în 2015 şi 2017, tentative de asasinat pe care el le atribuie regimului rus.

În primăvara anului trecut, Kara-Murza a fost inculpat pentru difuzare de ”informaţii false” despre armată după intervenţia sa în martie 2022 în faţa deputaţilor americani din Arizona, în cursul căreia a criticat ofensiva rusă în Ucraina.

Apoi, în august 2022, el a fost acuzat că lucrează cu o ”organizaţie indezirabilă”, crimă de asemenea pasibilă cu închisoarea, pentru că organizase o conferinţă de sprijinire a deţinuţilor politici din Rusia. În fine, în octombrie, autorităţile au deschis împotriva sa un al treilea dosar pentru ”înaltă trădare”, cel mai grav dintre capetele de acuzare, pentru că a criticat autorităţile în intervenţii publice în străinătate.

Kara-Murza este între altele etichetat drept ”agent al străinătăţii”, un statut care aminteşte pe cel de ”duşman al poporului” utilizat în perioada sovietică. 

Rus prin naştere, Kara-Murza are de asemenea cetăţenie britanică, stabilindu-se în Regatul Unit împreună cu mama sa pe când avea 15 ani. Adult fiind, el s-a apropiat de opoziţia rusă, în special de Boris Nemţov – asasinat prin împuşcare la doi paşi de Kremlin în 2015 – şi de Mihail Hodorkovski, un om bogat de afaceri care a stat zece în închisoare din cauza opoziţiei sale faţă de Vladimir Putin.

Într-un interviu acordat AFP, în 2021, el dădea asigurări că nu are intenţia să părăsească Rusia, în pofida riscurilor. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *