Externe

OPTIMISM! Nicu Popescu: R. Moldova ar putea adera la Uniunea Europeană în 2050

„Procesul de aderare la Uniunea Europeană este lung și poate dura 20-30 de ani, deoarece procesele de integrare continuă chiar și după admiterea țării în UE”, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Potrivit lui Popescu, în stadiul actual, Republica Moldova este destul de puternic integrată în anumite segmente ale UE, de exemplu, în sfera comercială. Acum 2/3 din exporturi merg către UE, iar din punct de vedere economic, Moldova este mai integrată în UE decât Georgia sau Ucraina.

„Aderarea la Uniunea Europeană este un proces. O parte a acestui proces are loc înainte de aderarea directă la UE, o parte după aderarea la Uniunea Europeană. Aderarea la UE include segmente de integrare precum zona euro și zona Schengen, acest proces poate dura 20-30 de ani pentru multe state”, a spus ministrul.

Chișinăul e aliat cu Rusia și Belarus în CSI, dar oficialii din Chișinău povestesc la TV despre intrarea RM în Schengen

„Am finalizat o anumită parte a drumului de integrare în Uniunea Europeană. Apoi este această pistă a integrării politice, unde am primit statutul de candidat. La următoarea etapă, sperăm să începem negocierile de aderare. Apoi, va fi momentul aderării la Uniunea Europeană și încă câțiva ani, vom adera la spațiul Schengen și la zona euro, și la alte dimensiuni ale integrării europene”, a explicat vicepremierul.

Popescu a reiterat că acordarea statului de țară candidată la UE pentru țara noastră este un pas important, dar „mai este mult de lucru înainte”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. În sfârșit un răspuns ce se apropie de realitate, atât cât își permite dpdv politic să recunoască tov. Popescov. Când comentam la diverse articole triumfaliste pe aici îmi săreau imediat în cap vajnicii maldavani ce habar n-au cum stă treaba cu civilizația, democrația, statul de drept și UE dar știau ei sigur că RâMa intră în UE până în 2030. Fără nicio supărare pentru generația ce acum are 25-30 de ani dar veți ajunge, probabil în UE după ce veți împlini frumoasa vârstă de 100 de ani. Dar vorba ceea: ce-i suta în ziua de azi???

  2. Moldova Nu se integreaza ni- ci peste o suta de ani. Cea m- ai scurta cale è integrarea prin Romania. Dar conducera din RM. n-u vor sa cedeze fotoliile calde si de privilegii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *