Opinii și Editoriale

Ori noi, ori rinocerii

Anul 2010 va fi anul unei confruntari acerbe, de al caror rezultat va depinde soarta R. Moldova. Nici pe departe nu este vorba de incaierari politice, nici de alegeri parlamentare sau mutatii constitutionale, nici de rivalitati doctrinare sau partinice, nici de alegeri-nealegeri prezidentiale. Nu se vor produce reglari de conturi sau redistribuiri de proprietati cu pistolul la tampla, nu vor fi admise abuzuri administrative care sa genereze tensiuni sau revolte sociale.

Anul 2010 va fi un an in care in R. Moldova va trebui sa triumfe legea si in care R. Moldova trebuie sa devina un stat de drept. Or, anume aplicarea legii, reabilitarea legii si a institutiilor care sunt obligate sa vegheze respectarea legii, reformarea acestor institutii si curatarea lor de mizeria de anchetatori, judecatori si procurori corupti, antrenarea legala, profesionista si eficienta a acestor institutii purificate in savarsirea actului justitiei va fi acel razboi, acea confruntare, acea batalie crunta pe care va trebui sa o declanseze guvernarea liberal-democratica. Sa o declanseze si sa o castige, daca nu cumva se doreste aruncata la groapa reformelor compromise.

Aceasta va fi linia frontului in anul 2010: linia dintre lege si faradelege, dintre triumful legii si tentativele faradelegii de a compromite forta singurului instrument civilizat de a face dreptate. Pe aceasta linie de demarcare, ce desparte cei opt ani de mafiotizare comunista a R. Moldova de viitorii opt ani in care R. Moldova trebuie sa devina parte a Europei Unite, se vor alinia fata in fata cele doua forte devenite deja antagoniste din toate punctele de vedere.

Oamenii vor sa se faca dreptate. Ei vor sa stie cine i-a furat, cine i-a umilit, cine le-a omorat copiii, cine i-a purtat prin instante ca pe niste fiinte de categorie inferioara, cine a incercat in acesti opt ani de dezmat sa-i transforme in gonasii care aduna mistreti in fata pustii familiei Voronin. Pentru ca cel care crede ca moldovenii au votat asa, pur si simplu, pentru comunisti si la fel de simplu pentru democrati greseste amarnic. Moldovenii au votat impotriva faradelegii pe care comunistii au ridicat-o la rang de slogan electoral in alegerile anticipate si la nivel de politica de stat ce ar fi putut sa fie implementata la un altfel de scor electoral.

Moldovenii au intuit acest lucru si au votat pentru cei care au promis ca vor reabilita statul de drept si care vor apara cu adevarat Moldova. Moldovenii au stat linistiti si au urmarit cu ingaduinta cum ce constituie si se consolideaza guvernarea cea noua la nivel central. Au numarat in pace cele o suta de zile si, daca ii intrebi ce si-ar dori sa se intample dupa aceasta, majoritatea dintre ei sunt de parere ca a venit timpul sa se faca dreptate. Cei care nu ma cred, sa ia Barometrele de Opinie Publica si sa vada ce cred moldovenii ca ar trebui de intreprins in primul rand, in al doilea rand si in al treilea rand.

…Si vor crapa in 2010 imperii financiare, monopoluri imobiliare, privatizari ilegale, retele de exterminare. Sunt convins ca la anul vom fi martorii unor ridicari de imunitate, dar si ai unor tentative ale lumii criminale de a lupta pana la sange pentru a scapa de puscarie. Vom fi martorii unei lupte dure a legii impotriva faradelegii. Ori, a treia cale nu exista. A treia cale este ratarea R. Moldova ca stat si revenirea rinocerilor raniti care au deja experienta maltratarilor si a omorurilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *