Pacatele penale ale ex-ministrului Papuc

Pacatele penale ale ex-ministrului de Interne Gheorghe Papuc se trag inca de pe cand el lucra la Brigada cu destinatie speciala „Fulger”. Un control financiar la aceasta brigada a stabilit ca Papuc primea lunar cate doua salarii, semnand in liste de plata diferite, iar cel putin zece persoane care nici nu activau la „Fulger” ridicau, cu regularitate, salarii de acolo.
Dosarul penal pornit in baza acestor nereguli a tot fost plimbat prin instante, clasat, reluat si iarasi clasat cu iuteala… fulgerului.
Sute de mii de lei la buzunar si salarii pentru angajati inexistenti
Gheorghe Papuc, adus in Moldova de ex-presedintele Petru Lucinschi, a condus in perioada 1997-2000 Brigada cu destinatie speciala „Fulger” (BPDS). Un control efectuat la „Fulger” in anul 2000 de catre Sectia control financiar si revizie a MAI a depistat ca prejudiciul adus brigazii de catre conducerea acesteia in perioada 1995-1998 a depasit 360 mii de lei. Un document din rezultatele controlului financiar, care initial era si in dosarul penal (foto 1), arata clar sumele ce au fost insusite in iunie 1997 – februarie 1998, perioada in care Gheorghe Papuc era comandatul brigazii.
Astfel, potrivit documentului, prin majorarea soldurilor pe listele de plata a salariului efectivului Brigazii „Fulger”, a fost trecuta, neintemeiat, la cheltuieli suma de 42.170 de lei, bani insusiti de catre factorii de decizie din cadrul institutiei. De asemenea, din casa BPDS au fost ridicate in avans zeci de mii de lei pentru procurarea pieselor de rezerva, a carburantilor, produselor alimentare pentru efectiv, bani care ulterior au fost trecuti la cheltuieli. In perioada februarie 1998 – decembrie 1999, Papuc si-a atribuit plati suplimentare la salariu, ridicand lunar cate doua retributii de pe liste diferite. Plati suplimentare la salariu au incasat si alti angajati. In total, pentru aceste plati a fost transferata suma de 86.181 lei. Mai mult, unii dintre angajatii care au ridicat salarii duble, nu au achitat o parte din impozitele pe venit la stat. In timpul controlului s-a mai depistat ca, in 1997-1998, la „Fulger”, cel putin zece persoane care nu figurau in listele de personal isi ridicau cu regularitate salariile – 137.400 de lei per total. Delapidari de fonduri s-au facut si la capitolul achizitia produselor alimentare pentru „Fulger”, mai-marii brigazii furand si din ratia soldatilor.
Fraude – da, vinovati – nu
Chiar daca au fost depistate mai multe nereguli, nimeni din conducerea „Fulger”-ului nu a fost tras la raspundere. Volumul real al fraudelor poate fi mult mai mare, o buna parte din documentele contabile disparand in mod inexplicabil. Nici pentru acest fapt insa nimeni n-a purtat raspundere. E adevarat ca, in 2000, ca urmare a controlului financiar, Procuratura a pornit un dosar penal, in calitate de probe servind rezultatele controlului. In acest dosar, potrivit unor surse din procuratura, Papuc figura initial drept unul dintre factorii de decizie banuiti de insusire de fonduri si de alte incalcari ale legii. La scurt timp, si dosarul cu pricina a fost trecut pe linie moarta. In februarie 2002, guvernarea comunista il promoveaza pe Papuc in functia de ministru al Internelor, iar in noiembrie acelasi an seful statului ii confera gradul de general-maior de politie, pentru „rezultatele inregistrate de politie in lupta cu criminalitatea”.
Dosar reluat la insistenta jurnalistilor
In anii 2003-2004, jurnalistii de investigatie au reusit sa scoata de la naftalina informatia din dosarul in care figura si Gheorghe Papuc („Fulger” si Papuc” pe www.investigatii.md (http://www.investigatii.md/index.php?art=16). La o sesizare a Centrului de Investigatii Jurnalistice, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), condus pe atunci de Alexei Roibu, a raspuns ca „faptele expuse in articol se cerceteaza in cadrul dosarului penal nr. 2000038187”. Concomitent, CCCEC ne anunta, spre surprinderea noastra, ca „prin ordonanta Procuraturii Buiucani a mun. Chisinau, din 13.02.2004, urmarirea penala pe acest dosar a fost reluata, cauza penala fiind transmisa dupa competenta CCCEC”. Numai ca bucuria reusitei nu a durat mult – Papuc a atacat in judecata mai multe publicatii care au scris despre afacerile sale, procesele respective durand mai mult de un an.
Spalarea la fata
Chiar daca Papuc nu a castigat procesele cu jurnalistii, de unde rezulta ca presa a avut dreptate, organele de resort nu au investigat informatiile din materialele publicate. Intre timp, se schimba conducerea CCCEC si noul director, Valentin Mejinschi, ne informeaza, fara sa i-o cerem, ca in cadrul dosarului cu pricina „Gh. Papuc niciodata n-a avut statut de banuit sau invinuit” si ca „persoanele vinovate de incalcarile comise in activitatea financiara a BPDS „Fulger” nu au fost identificate”. Desi directorul CCCEC ne asigura ca dosarul se afla in gestiunea Departamentului de urmarire penala si ca vom fi informati despre rezultatele anchetei, ulterior nu ni s-a spus nimic despre rezultatul final. Mai tarziu aveam sa aflam ca dosarul respectiv a fost clasat din nou. Este stiut ca toate operatiunile financiar-bancare se fac doar sub semnaturile conducatorului si a contabilului-sef, iar conducatorul institutiei este obligat prin lege sa poarte raspundere pentru gestionarea incorecta a banilor publici. Cum de CCCEC, institutie specializata in anchetarea infractiunilor economico-financiare, nu a reusit sa gaseasca vinovatii in cazul delapidarilor de la Brigada „Fulger”, este greu de inteles.
Azi un ou, maine un bou
Dupa cum vedem, poftele ministrului au crescut proportional in timp. De la zeci de mii de lei delapidati cu mai multi ani in urma, astazi organele de ancheta vorbesc de milioane. Deja nu mai mira faptul ca ex-ministrul de Interne este acuzat ca ar fi fraudat Bugetul de stat cu peste 68 mln. de lei, asa cum arata rezultatele controalelor Curtii de Conturi. Seninatatea cu care fostul ministru al Internelor respinge acuzatiile lasa de inteles ca dansul e convins ca va fi scos basma curata si de data aceasta. Ramane sa vedem daca acum organele de drept sunt de-a dreptul independente si vor reusi sa duca la bun sfarsit cazurile in care este cercetat generalul Papuc…