Atitudini

(Pamflet) Dacă România ar fi Germania

Să ne imaginăm că, după cel de-al Doilea Război Mondial, România ar fi beneficiat de ajutor economic (cunoscut în țările occidentale drept Planul Marshall) și nu ar fi fost supusă unor politici distructive de colectivizare și industrializare sovietică. Așadar, România de azi are același nivel economic și social cu al Germaniei contemporane. Circa un milion de ruși locuiesc ca minoritate în România de azi, muncesc și plătesc impozite. În Moldova activează diferite organizații care militează pentru Unire – „Liga Tineretului Român”, „Patrioții Moldovei”, „Moldova Mea” și numeroase partide politice care s-au desprins de PCRM. Ar trebui să avem o imaginație foarte bogată ca să ne închipuim așa ceva, dar totuși, cum ar merge lucrurile în Moldova de azi, dacă România ar fi Germania?

Vă asigur că mulți din românofobii moldoveni și ruși ar lupta cu mâinile și picioarele ca să ajungă în această Românie și ar fi primii care ar striga „Unire!” pe la toate colțurile. Nu toate lucrurile merg bine în România europeană. Această țară a intrat în Uniunea Europeană nepregătită, cu o economie care nu face față noilor standarde europene, cu o societate mutilată abil de regimul comunist și așa-numita perioadă de tranziție. Argumentul de bază pe care îl folosesc românofobii de la noi este „fascismul”. În același timp, în Germania, țara în care s-a născut nazismul, există o minoritate de aproximativ un milion de cetățeni ruși, cetățeni care „pomneat i gordeatsea pobedoi nad fașizmom”, însă sunt de acord să locuiască în țara unde a apărut acest fenomen. Pentru că Germania contemporană, cu tot trecutul ei nazist, este o țară modernă, cu o economie de piață dezvoltată și cu o politică socială de calitate. România contemporană nu seamănă deloc cu Germania, dacă ar semăna, nu am avea niciun românofob în Moldova.

Dacă România actuală ar fi Germania actuală, toți bișnițarii politici de la noi ar fi unioniști înrăiți, ar scuipa venin în trecutul sovietic și ar mărșălui cu tricoloruri pe la Bălți, Comrat, Tiraspol ș.a.m.d. România actuală însă este așa cum este, o țară slăbită de corupție, care încearcă să se ridice pe picioare și să ajungă măcar în jumătate nivelul pe care l-a avut până la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial. Din alt punct de vedere, mă bucur că este așa, pentru că o Românie contemporană puternică ar atrage toate lichelele fără demnitate națională de peste Prut. Și așa avem o mulțime de românofobi cu pașapoarte românești. Imaginați-vă câți „patrioți” ar avea peste Prut o Românie puternică. În concluzie, sunt bucuros că această Românie este atât de slăbită. Lăsați-o pentru noi, cei care o iubim așa cum este – săracă și plină de probleme, cei pentru care apartenența etnică înseamnă mai mult decât puterea politică și grosimea buzunarului. Pentru că dragostea de neam nu se face din considerente economice. Pentru că a fi patriot înseamnă a iubi națiunea cu toate progresele și regresele ei. Din fericire, am mai spus, această Românie contemporană este prea slab dezvoltată ca să atragă profitorii.

P.S. A iubi România așa cum este, înseamnă a iubi și greșelile ei. M-a mirat reacția din presa și blogurile moldovenești asupra cazului unui atașat militar român prins beat la volan. Am citit mai multe materiale în presă și pe blogosferă în care apăreau afirmații de genul: „este mâna Moscovei”, „e o răzbunare a FSB-ului rusesc” ș.a.m.d. De parcă agenții secreți l-au legat pe Danicu Tanasă de mâini și de picioare și i-au turnat cu forța în gât câțiva litri de alcool. Mi se pare aberant, omul a ales singur să bea, după care să urce la volan. Ne place sau nu, dar trebuie să recunoaștem că a greșit și să-l sancționăm cum cere legea. Altfel, dăm impresia că toți românii sunt niște sfinți mucenici, iar toate problemele românismului vin de la ruși. Bineînțeles că există un conflict tensionat româno-rus, dar când ajungem la astfel de speculații nefondate, ne facem de râsul lumii și ajungem la nivelul presei propagandiste de la Kremlin. Au greșit și românii, greșesc și vor greși în continuare, ca și orice altă națiune. Noi trebuie să înțelegem aceste greșeli și să încercăm să nu le mai repetăm, nu să dăm vina pe ruși.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *