Justiție

Pardidul „ȘOR”, declarat neconstituțional. Formațiunea, dizolvată de Înalta Curte

Curtea Constituțională (CC) a declarat astăzi drept neconstituțional partidul condus de oligarhul fugar, Ilan Șor. Asta după ce Guvernul a depus o sesizare către Înalta Curte, prin care a cerut scoaterea Partidului „ȘOR” în afara legii.

Astfel, potrivit președintelui CCM, Nicolae Roșca, de la data pronunțării prezentei hotărâri, Partidul „ȘOR” se consideră dizolvat și niciun act adoptat după pronunțarea hotărârii Înaltei Curți nu are valoare juridică, scrie Deschide.md.

De asemenea, rreprezentanții Partidului „ȘOR” care exercită mandate de deputat în Parlament vor continua să-și exercite aceste mandate, doar că în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia altor fracțiuni parlamentare.

La fel, listele candidaților supleanți în Parlament și consiliile locale/raionale au fost declarate nule. Astfel, în cazul în care un mandat în Parlament atribuit Partidului „ȘOR” devine vacant, acesta va rămâne vacant pe întreaga perioadă a legislaturii a XI-a, iar Curtea Constituțională (CC) nu va valida în acest sens niciun mandat.

Ședințele la Curtea Constituțională (CC) au început la 10 mai și au durat timp mai bine de o lună. În toată această perioadă, părțile au fost invitate să-și prezinte pozițiile, argumentele, pledoariile și replicile finale.

Reprezentanții Guvernului au motivat solicitarea lor de a scoate acest partid în afara legalității, prin argumente precum că reprezentanții Partidului ȘOR ar fi mituit alegători și protestatari, ar avea legături cu persoane dubioase de la Kremlin, ar fi încălcat în mod repetat legislația în ceea ce privește activitatea financiară a partidului.

De cealaltă parte, apărătorii Partidului ȘOR au negat acuzațiile aduse de avocatul Guvernului. Avocații formațiunii au menționat că acestea toate sunt motivate politic și au acuzat reprezentantul Guvernului că folosește unele informații, care fac parte din alte dosare și la care avocatul Guvernului nu ar trebui să aibă acces. La ședințele Curții Constituționale au fost prezenți deputații partidului – Marina Tauber și Denis Ulanov. Mai mult, reprezentanții partidului au cerut ca și Ilan Șor să vină cu o intervenție video-call, în cadrul ședinței, dar acest lucru nu a fost acceptat de către magistrații Curții Constituționale.

În cadrul uneia dintre ședințe avocații partidului ȘOR au cerut ca să fie audiată șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Drăgălin. Asta deoarece un șir de probe, care se află la Procuratură, au fost înaintate Curții Constituționale, dar pe marginea cărora nu ar fi existat o decizie judecătorească. Astfel, spun avocații partidului, nu a fost respectată prezumția nevinovăției.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

    1. Chicu are același patron ca și Șor. Pur și simplu el se orientează spre alt electorat și preferă să fie mai rezervat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *