Actualitate

(PARLAMENT) Tudor Deliu a cerut procurorului general să investigheze implicarea deputaților PCRM în cazul arsenalului de la Durlești

În parlament  este dezbătută legea privind performanța energetică a clădirilor. Conform legii, pentru fiecare cladire noua va fi acordat certificatul de performantă energetică pe un termen de zece ani.

Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatolie Zolotcov, spune că, după adoptarea legii, o casă nu va putea fi vândută sau dată în chirie dacă proprietarul nu va deține certificatul de performanță a casei care va conține informații despre consumul de gaz și energie.

Legea a fost criticată de liberali și comuniști.

Proiectul Legii locuințelor este examinată în prima lectură. 

Potrivit legii, norma suprafeţei locuibile se stabileşte în mărime de 9 m2 pentru fiecare persoană, iar surplusul suprafeţei nu poate depăşi 12 m2 pentru o familie în cazul în care locuinţele nu au fost construite conform standardelor pentru locuinţele sociale.

Proiectul Codului transporturilor rutiere a fost adoptat în prima lectură. Documentul prevede, printre altele, că Agenția Națională Transport Auto ar putea să sancționeze agenților economici care încalcă regulile de transportare a oamenilor.

Deputații au susținut cu 51 de voturi propunerea lui Valeriu Streleț (PLDM) și Valeriu Munteanu (PL) de a-i audia mâine pe ministrul de Interne Dorin Recean și procurorul general Corneliu Gurin în cazul unui activist comunist din Durlești în casa căruia ar fi fost descoperite muniții și arme interzise.

Deputații comuniști au cerut ca premierul Iurie Leancă să vină în Parlament și să de explicații în problema privatizării BEM-ului și concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, precum și intenția guvernului de a privatiza alte întreprinderi de stat. 

Președintele comisiei economiei, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță a fost solicitat de asemenea să dea seamă. 

Valeriu Streleț (PLDM) a declarat că toate răspunsurile vor fi date la timpul potrivit, premierul Iurie Leancă aflându-se în prezent într-o deplasare la New-York.

Comuniștii cer invitarea Nataliei Gherman și a lui Eugen Carpov instalarea așa-zisei granițe pe Nistru. Liderul PL, Mihai Ghimpu și deputatul Mihai Godea cer, la fel, invitarea lui Leancă ca să dea seamă despre pierderea controlului de stat asupra BEM.

De asemenea, deputații au cerut ca ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean și procurorul general să vină cu un raport despre arsenalul de muniții care ar fi fost descoperit recent în locuința activistului comunist Mihai Amerberg.

Ion Hadârcă (PLR)
a declarat că prioritățile fracțiunii Partidului Liberal Reformat sunt reforma justițiie, procuraturii generale și continuarea integrării europene. 

Ion Hadârcă: „Vom susține discutarea deciziilor controversarea privind privatizarea BEM-ului și Aeroportului Internațional Chisinau. Susținem deetizarea proprietății de stat, dar ne dorim ca acest proces să fie transparent în folosul statului”. 

Dumitru Diacov (PDM): „Mă bucur că prima ședință a început cu un discurs destul de pașnic al opoziției. Voronin a apărut astăzi ca un pacifist.  

Trebuie să realizăm angajamentele asumate nu pentru Bruxelles, ci pentru cetățenii noștri. Trebuie să păstrăm relații bune și cu România și cu Rusia”. Liderul fracțiunii PDM propune ca deputații să se întâlnească la o ceașcă de cafea și ceai pentru a găsi soluții la problemele țării. „Eu propun să avem mai curând o revoluție de cafenea”.

Valeriu Streleț (PLDM) anunță ca fracțiunea va continua să susțină reforma în educație, justiție și poliție. „De aceste schimbări revoluționare avem nevoie, nu de revoluții în stradă”.

Voronin: „În ziua în amiaza mare, guvernanții au furat de la popor banca și aeroportul. Crima obraznică rămâne nepedepsită.

Liderul PCRM a cerut de la deputați să-și influențeze liderii de partid. „Opriti-vă liderii, cereți de la ei să capituleze. Alegerile parlamentare anticipate sunt singura cale de amnistie politică a lor”, a declarat Vladimir Voronin. 

La prima ședință a parlamentului din sesiunea toamnă s-au prezentat 96 de deputați.

Legislativul se întruneşte astăzi, 26 septembrie, în prima şedinţă plenară din sesiunea de toamnă, începută oficial la 2 septembrie.

Pe ordinea de zi sunt 6 proiecte, iar deputaţii comunişti propun să fie audiat premierul Iurie Leancă şi miniştrii responsabili de micşorarea cotei acţiunilor statului la Banca de Economii, concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău şi situaţia din agricultură după impunerea embargoului pentru vinurile moldoveneşti pe piaţa rusă, transmite IPN.

Parlamentarii îşi propun să adopte mai multe proiecte de legi necesare pentru apropierea ţării de UE, până la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, unde Moldova va parafa Acordul de Asociere cu UE.

Deputaţii vor examina în prima şedință proiectul Codului transporturilor rutiere, proiectul Legii cu privire la locuinţe, proiectul Legii privind performanţa energetică a clădirilor şi modificarea unui articol din Codul Muncii.

Pe ordinea de zi sunt şi două acorduri pe care urmează să le ratifice Moldova: Convenţia Consiliului Europei privind accesul la documentele oficiale şi Acordul cu privire la colaborarea în domeniul pregătirii specialiştilor subdiviziunilor antiteroriste în instituţiile de învăţământ ale organelor competente ale statelor-membre ale Comunităţii Statelor Independente.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *