Politică

Parlamentul a denunțat Convenția cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor CSI

Parlamentul a denunțat Convenția cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale Comunității Statelor Independente. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat în primă lectură cu 55 de voturi ale deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

De asemnea, Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a criticat inițiativa guvernării, insistând că acordul trebuie păstrat, iar deputații fostului partid Șor, declarat neconstituțional, au boicotat ședința, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ruslan Bolboceanu, a declarat în plen că Republica Moldova a semnat Convenția menționată la 23 octombrie 1997, aceasta intrând în vigoare pe 2 iunie 1998. Principalele direcții de activitate sunt protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, monitorizarea dezvoltării democrației și  drepturilor electorale, precum și lupta cu noile amenințări și provocări de securitate. În contextul regional actual cauzat de agresiunea militară a Federației Ruse în adresa Ucrainei, atingerea acestor obiective este imposibilă din cauza opiniilor contrare ale membrilor Adunării Interparlamentare CSI la acest capitol. După consultarea președintelui Republicii Moldova și a reprezentanților Guvernului, Parlamentul Republicii Moldova a venit cu propunerea de a denunța tratatul menționat.

Comisia parlamentară de profil a propus votarea proiectului de lege în două lecturi, însă proiectul s-a votat doar în prima lectură.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *