Actualitate

Parlamentul a votat facilități importante pentru domeniul IT

Documentul prevede achitarea de către companiile IT a unui impozit unic în mărime de 7% și scutirea de TVA și taxe vamale la importul tehnicii de calcul. ”Se obține sistematizarea și previzibilitatea controalelor nu mai des decât o dată la trei ani, legalizarea salariilor în plic și scoaterea din economia tenebră a companiilor din domeniu, scutirea firmelor mici de cheltuieli. Cu siguranță aceste decizii ar alinia Republica Moldova la țările din regiune din punct de vedere al atractivității și competitivității condițiilor de business IT”, potrivit ministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor Pavel Filip.

Documentul a provocat dezbateri printre deputați, dar a fost susținut active de democrați, care au prezentat mai multe beneficii pentru Republica Moldova după implementarea acestor prevederi. Liderul PDM Marian Lupu a menționat că încă din 2004, de când îndeplinea funcția de ministru al economiei au început să fie create anumite facilități pentru sectorul IT, iar documentul elaborat de minister vine să le dezvolte. ”Cred că acest proiect vine să dezvolte aceste norme și IT, să nu uităm este unul din puținele sectoare cu valoare adăugată mare în țara noastră care poate să ofere și locuri de muncă, și venituri și încasări, atât pentru business cât și pentru buget”, potrivit lui Lupu.

Și șeful legislativului Andrian Candu a menționat că domeniul IT poate deveni cel mai important sector al economiei naționale dacă vor fi create condițiile necesare pentru dezvoltarea acestuia. El a precizat că în prezent în Republica Moldova este greu să gestionezi o afacere din cauza birocrației și corupției, dar funcționarea parcurilor industriale virtuale ar exclude aceste fenomene. ”Este o chestiune nouă care există în alte state, dar noi avem nevoie să încercăm un alt model. Iar dacă va fi viabil ar putea fi aplicat și în alte domenii. Avem nevoie să venim cu un model nou ca să creștem revoluționar. Republica Moldova are șansa ca prin acest model să se facă cunoscută”, a arătat Candu.

”Venim cu o metodă revoluționară. Dacă nu venim cu ceva deosebit nu vom atrage atenția investitorilor”, a adăugat șeful legislativului.
În același timp, el a remarcat că stabilirea unor condiții atractive de activitate pentru acest sector ar putea aduce și investiții enorme, și bani în buget. ”Există vânzări electronice. Este vorba de tranzacții de miliarde de euro și dolari. În baza tratatelor și practicii internaționale, impozitarea companiilor care fac comerț electronic se face în țara în care sunt amplasate serverele amplasate. Haideți să facem în așa fel încât să avem o legislație atractivă, ca în Republica Moldova să-și plaseze serverele toți giganții și să aducem foarte mult capital și investiții”, a îndemnat Andrian Candu.

El a precizat că proiectul necesită unele ajustări și completări, dar poate oferi oportunități mari Republicii Moldova. ”În lectura a doua urmează să se lucreze la mai multe mecanisme, la un pachet suplimentar de acte normative despre cum funcționează un parc virtual, care nu a mai existat, și cum sunt administrate calculele și alocarea plăților în alte bugete. Trebuie să depunem efort ca la începutul sesiunii viitoare să arătăm un prim semnal că știm să venim cu soluții extraordinare astfel ca să se dezvolte economia Moldovei”, a concluzionat Andrian Candu.
 
Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *