Parlamentul Letoniei obligă minoritatea rusă să treacă la învățământul în limba de stat

La ședința Parlamentului, ministrul Educației și Științei al Republicii, Karlis Shadurskis, a promis că ministerul său va avea o atitudine responsabila fata de îndeplinirea obligațiilor internaționale fata de educația minorităților naționale, inclusiv prin asigurarea finanțării necesare pentru acele școli care în conformitate cu acordurile internaționale pun în aplicare programe de educație ale minorităților naționale.
Noua lege prevede că educatia prescolara este bilingva, în școala elementară (1-6 clase) învatamantul este desfasurat pe baza a trei modele de formare bilingvă, în etapa finală a studiilor medii (clasele 7-9) procesul de învățamant in proportie de 80% este asigurat în limba de stat, iar la liceu (clasele 10-12) – numai în limba letonă.
Trecerea la un astfel de sistem va fi treptată, începand cu anul scolar 2019/2020.
Ministrul Shadurskis a declarat că reforma lingvistică nu convine unui singur rus, și anume, președintelui Rusiei – Vladimir Putin. „Există un rus caruia într-adevăr nu îi place această reformă. Și el bantuie acum prin Moscova acoperita de 55 cm de zăpadă și îi este greu. Este domnul Putin. Lui și Kremlinului nu le place reforma, deoarece ea va uni societatea noastră și va reduce în mod semnificativ partea din societate care este deschisă propagandei Kremlinului”, a explicat Shadurskis .
Populația Letoniei este de aproximativ 2 milioane de persoane, din care aproximativ 27% sunt etnici rusi. În 2011 în Letonia existau 290.660 de rezidenți fără cetățenie letona, însemnând 14,1% din totalul rezidenților, în principal ruși care au sosit după ocupația din 1940 și urmașii lor exclusivi.