Parlamentul ucrainean respinge o rezoluție privind susținerea lui Zelensky. Și ONU dă o lovitură puternică Kievului: adoptă o rezoluţie a SUA pentru o pace rapidă în Ucraina, dar fără să evoce integritatea ei teritorială

UPDATE: Parlamentul ucrainean a adoptat marți o rezoluție prin care reafirmă legitimitatea președintelui Volodimir Zelenski, după o primă încercare eșuată luni, informează dpa.
O majoritate clară de 268 de membri ai Radei Supreme, parlamentul ucrainean, au votat de data aceasta în favoarea proiectului de rezoluție. Pentru ca aceasta să poată fi adoptată erau necesare 226 de voturi.
Rezoluția prezentată luni a obținut doar 218 de voturi, în cadrul unei sesiuni parlamentare speciale desfășurată în prezența unor invitați internaționali pentru a marca trei ani de la declanșarea invaziei pe scară largă de către forțele Rusiei.
În mod neașteptat, 54 de parlamentari prezenți în sala de ședințe nu au participat la votul de luni, inclusiv 38 de reprezentanți ai partidului președintelui Zelenski, Slujitorul Poporului. Aceștia nu și-au dezvăluit public motivele.
În rezoluție se regăsește aceeași formulare din ziua precedentă: ‘Rada Supremă reamintește că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost ales în alegeri libere, transparente și democratice. Mandatul său nu este pus în discuție de poporul ucrainean sau de Rada Supremă’.
Ea mai precizează că Volodimir Zelenski va rămâne în funcție până când un președinte nou ales va putea prelua conducerea, în conformitate cu prevederile constituționale.
Mandatul președintelui Zelenski s-a încheiat în luna mai, însă nu pot fi programate alegeri din cauza legii marțiale, care de trei ani este în vigoare în Ucraina.
O rezoluție care reafirmă legitimitatea președintelui ucrainean Volodimir Zelensky nu a reușit luni să asigure suficiente voturi pentru a fi adoptată luni în parlamentul ucrainean. Declarația mai spunea că parlamentul va anunța alegeri prezidențiale de îndată ce „o pace cuprinzătoare, justă și durabilă va fi asigurată în Ucraina” scrie Ukrainskaia Pravda.
Rada Supremă (parlamentul ucrainean) nu a reușit să obțină cele 226 de voturi necesare pentru a aproba o declarație privind susținerea democrației în Ucraina în fața agresiunii ruse. Declarația spunea că parlamentul va anunța alegeri prezidențiale de îndată ce „o pace cuprinzătoare, justă și durabilă va fi asigurată în Ucraina”.
Doar 218 deputați au votat pentru rezoluția nr. 13039. Declarația în sine arată că „Rada Supremă a Ucrainei și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au fost aleși în alegeri libere, transparente, democratice la care au fost invitați observatori internaționali, care au fost recunoscute de întreaga comunitate internațională”.
Aproximativ 54 de membri ai parlamentului prezenți în sala de ședințe nu au luat parte la vot, inclusiv 38 de reprezentanți ai partidului Slujitorul Poporului al lui Zelensky.
Autorii rezoluției subliniază că „dacă se organizează și se desfășoară alegeri în perioada legii marțiale, acest lucru va însemna nerespectarea tuturor principiilor naționale și internaționale ale dreptului electoral, ceea ce va transforma astfel de alegeri într-o farsă asemănătoare cu renumirea lui Vladimir Putin în martie 2024 organizată în Federația Rusă”.
„Rada Supremă a Ucrainei subliniază că Vladimir Putin este responsabil pentru faptul că în prezent este imposibil să se organizeze alegeri libere, transparente și democratice în Ucraina cu observatori internaționali invitați, care ar fi recunoscute ca atare de comunitatea internațională” se spunea în declaratie
Rada Supremă a Ucrainei afirmă că legea marțială impusă în Ucraina din cauza invaziei pe scară largă a Federației Ruse nu permite organizarea de alegeri în conformitate cu Constituția Ucrainei. Cu toate acestea, poporul ucrainean este unit în convingerea că astfel de alegeri ar trebui să aibă loc după încheierea războiului.
Rada Supremă a Ucrainei, în numele poporului ucrainean, declară că Ucraina, ca țară democratică, va anunța alegeri prezidențiale în Ucraina printr-o decizie a Parlamentului Ucrainei, de îndată ce va fi asigurată o pace cuprinzătoare, justă și durabilă pe teritoriul său și se va asigura că acestea sunt organizate în conformitate cu toate standardele electorale internaționale.
Declarația indică, de asemenea, că mandatul președintelui Volodimir Zelenskii nu este pus la îndoială de poporul ucrainean sau de Rada Supremă.
„Președintele Volodimir Zelensky trebuie să-și exercite atribuțiile până când un președinte nou ales al Ucrainei preia funcția în conformitate cu articolul 108.1 din Constituția Ucrainei”, se spunea în declarație.
- La 19 februarie, Oleh Didenko, șeful Comisiei Electorale Centrale, a spus că „teoretic vorbind, alegerile în Ucraina sunt posibile anul acesta”, dar că acest lucru ar presupune ca războiul să se încheie și ca legea marțială să fie ridicată.
- Președintele Volodymyr Zelensky a spus că alegerile în Ucraina sunt foarte importante, dar ele pot avea loc numai după ce faza fierbinte a războiului se încheie și legea marțială este ridicată.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni – cu susţinerea Rusiei – o rezoluţie americană prin care cere o pace rapidă în Ucraina, însă fără să evoce integritatea teritorială a acestei ţări, în pofida obiecţiilor aliaţilor europeni ai Kievului. transmite AFP, preluat de Romanian Global News.
Consiliul de Securitate al ONU cere, în această rezoluţie, ”să se pună capăt de îndată conflictului în cel mai scurt timp şi pledează în favoarea unei păci durabile”, fără să evoce integritatea teritorială a Ucerainei.
Această rezoluţie a fost adoptată cu zece voturi ”pentru” – inclusiv al Rusiei – şi niciunul ”împotrivă”.
Cele patru state membre ale Uniunii Europene (UE) care fac parte din Consiliul de Securitate – Franţa, Slovenia, Grecia şi Danemarca – şi Regatul Unit s-au abţinut.