CSI / RusiaInternațional

Partidul aflat la putere în Africa de Sud cere retragerea din Curtea Penală Internaţională, care a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin

Congresul Naţional African (ANC), partidul aflat la putere, a cerut ca Africa de Sud, criticată de la începutul Războiului rus în Ucraina din cauza apropierii sale faţă de Moscova, să părăsească Curtea Penală Internaţională (CPI) care a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, anunţă marţi, 25 aprilie, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, relatează AFP și News.ro.

CPI, cu sediul la Haga, a emis în martie un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care-l acuză de crima de război de ”departare” a unor copii ucraineni.

Pretoria urmează să găzduiască în luna august un summit BRICS – un grup al puterilor emergente din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Africa de Sud, un stat membru CPI, are obligaţia să-l aresteze pe liderul de la Kremlin la intrarea în ţară.

„Partidul la putere a tranşat, apreciind că este prudent ca Africa de Sud să se retragă din CPI”, anunţă  Cyril Ramaphosa într-o conferinţă de presă, la finalul unei vizite a preşedintelui finlandez Sauli Niinistö.

Congresul Naţional African s-a reunit în acest weekend.

Problema arestării sau nu a lui Vladimir Putin în Africa de Sud este ”studiată”, anunţă şeful statului sud-african.

Cyril Ramaphosa precizează că această decizie a fost luată ”în mare parte” din cauza a ceea ce denunţă drept un tratament nedrept aplicat de către CPI unor ţări.

”Ne-ar plăcea ca această problemă a tratamentului inechitabil să fie discutată în mod adevcat, dar până atunci partidul aflat la putere a decis încă o dată că trebuie să ne retragem”, anunţă Cyril Ramaphosa.

Africa de Sud a vrut să se retragă din CPI în 2016, în urma unei vizite a fostului preşedinte sudanez Omar el-Bechir.

Pretoria a refuzat să-l aresteze pe Omar el-Bechir, vizat, la rândul său, de un mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale.

Însă retragerea Pretoriei a fost contracartă de către justiţia sud-africană, care a stabilit că această decizie este neconstituţională.

Africa de Sud – o putere diplomatică africană – refuză să condamne Rusia, după ce Kremlinul a invadat Ucraina, susţinând că adoptă o poziţie neutră.

Ea a găzduit, în februarie, exerciţii navale comune cu Rusia şi China, în largul coastelor sud-africane, proviocând ”îngrijorări” pe scena internţaională.

Legăturile Africii de Sud cu Rusia datează din perioada apartheidului, când Kremlinul a susţinut ANC în lupta împotriva acestui regim rasist.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *