Europenii

Pasagerii vor fi filmaţi în avioanele din UE

Camerele video, microfoanele, detectorii de explozibili şi alţi senzori se vor afla peste tot în avioanele din UE, fapt ce ridică întrebări privind respectarea intimităţii călătorilor. Sistemul, care e proiectat la Universitatea din Reading, Regatul Unit, nu va putea fi pus în practică mai devreme de câţiva ani. Cercetarea este finanţată din banii UE, în cadrul programului „Securitatea aeronavelor în UE în viitorul mediu european”. Pentru implementare, sistemul care va transforma toţi pasagerii aerieni în „persoane urmărite” va avea nevoie de o decizie politică, în urma căreia securitatea aeriană să fie considerată prevalentă asupra dreptului cetăţenilor la intimitate.

În prezent, pe câteva din marile aeroporturi ale lumii operează reţele de camere video cu circuit închis (CCTV), cu scopul de a descoperi orice „comportament suspect”: pasageri agitaţi, tensionaţi, care ascund ceva, care îşi scotocesc prin bagaje sau care le abandonează. Sistemul CCTV nu s-a extins decât asupra cabinei piloţilor, datele culese fiind necesare atât din motive de securitate, cât şi pentru a completa parametrii de zbor şi înregistrările din „cutiile negre”. Noul sistem studiat la Reading vizează ca microfoanele să fie plasate peste tot în cabina pasagerilor, astfel încât să poată înregistra cuvintele oricui. Simultan, pe chipul fiecărui pasager se va fixa o micro-cameră video, iar scaunele vor fi căptuşite cu detectori de explozibili şi alţi senzori. Datele vor fi analizate de un computer, care va oferi piloţilor un semnal de „comportament suspect la locul X”.

Deşi se presupune că monitorizarea va fi efectuată doar de computer, nu şi de un om, cercetătorii de la Reading dau asigurări că nu se vrea instalarea de camere video şi în toalete. Acolo vor fi numai senzori pentru explozibili, pentru a sesiza dacă cineva asamblează o bombă. O astfel de tehnologie ar putea duce la descoperirea aşa-numitelor „bombe din pantaloni” – precum cea pe care un terorist era pe cale să o detoneze în timpul unui zbor dintre Amsterdam şi Detroit, în ziua de Crăciun a lui 2009. „Nu facem decât să transpunem la avioane sisteme deja folosite în aeroporturi şi gări”, declară pentru ziarul britanic The Daily Telegraph James Ferryman, şeful echipei de la Universitatea din Reading, care testează sistemul în laborator.

Costul sistemului de supraveghere va trece asupra operatorilor aerieni, potrivit SAFEE, astfel că biletele se vor scumpi. „Dacă aş avea de plătit cinci lire (5,5 euro) pentru un bilet, bani care să meargă la un sistem care să mă facă să mă simt în siguranţă, aş fi fericit să plătesc”, declară Ferryman, dar „fericirea” lui nu este împărtăşită de cei care cred că vor fi supuşi unei intruziuni în viaţa privată. „Supravegherea audio este o linie care nu trebuie trecută. Pasagerii sunt supuşi deja multor intruziuni şi restricţii intolerabile”, crede Simon David, director la Privacy International.

După www.gandul.info


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *