Tendințe

Patru aptitudini necesare indiferent de job

 Astfel, dincolo de cunostintele propriu-zise, de care ai nevoie pentru a putea efectiv sa lucrezi intr-un domeniu anume si sa oferi rezultate bune, ai nevoie si de urmatoarele patru calitati. Nu e vorba de cerinte absurde, dimpotriva, tin mai mult de comportament, fel de a fi si de o oarecare cultura generala de baza.

1. Sociabilitate

Chiar daca munca ta se desfasoara in special la birou, fara un contact zilnic cu clienti si persoane noi, ai nevoie de aceasta insusire, indiferent de domeniul in care activezi. "Calitatea" de a fi prietenos si deschis spre oameni te ajuta in viata de zi cu zi si in stabilirea unor relatii bune cu cei din jur, fie ca sunt colegi, superiori sau clienti.

Practic, a fi comunicativ nu tine doar de cei care lucreaza in sfera relatiilor publice, a relatiilor cu publicul, a presei si asa mai departe. Comunicarea si apropierea fata de ceilalti trebuie sa faca parte din comportamentul zilnic al oricarei persoane, indiferent de locul de munca pe care il detine. Dincolo de orice functie, felul in care te comporti cu ceilalti vorbeste inainte de toate despre tine.

2. O buna exprimare in scris

Odata cu tehnologizarea si dezvoltarea internetului, precum si a exprimarii de tip SMS, tindem sa uitam sa ne exprimam corect si complet. Ai grija insa atunci cand vine vorba de comunicarea in scris in sfera profesionala. Evita tot ce inseamna prescurtari sau emoticonuri, deoarece vor parea nepotrivite pentru un mediu business. Ai de asemenea mare grija la greselile gramaticale sau de punctuatie. Iti pot afecta serios imaginea, chiar daca in afara acestui aspect te descurci impecabil.

3. Dorinta de a invata in permanenta

Un angajat care devine blazat la un moment dat si se multumeste doar cu ceea ce stie nu va reprezenta un om valoros in companie. De aceea, el nu va putea sa spere la un salariu mai mare sau la o functie mai buna.

Nu te opri niciodata din autoperfectionare. Mereu mai poti invata ceva nou, domeniile se imbunatatesc in permanenta, iar tu trebuie sa tii pasul cu evolutia sferei tale de activitate. Daca devii un angajat depasit, seful va considera ca firma poate exista si fara tine.

4. Tact si diplomatie

Mediul de lucru este plin de oameni cu personalitati si firi diferite, asa incat este mai mult decat posibil sa apara neintelegeri si eventuale conflicte intre angajati. In conditiile in care ai un numar de peste 30 de colegi, te poti astepta sa nu te intelegi totusi cu toata lumea. De aceea trebuie sa dai dovada de tact si diplomatie, indiferent cat de nesuferita ti se poate parea o anumita persoana.

Daca nu detii aceste doua calitati, sansele de a fi un bun angajat si eventual un lider apreciat sunt minime. Nu vei putea lucra in echipa si nu vei sti sa comunici eficient cu oamenii, pentru ca vei fi mult mai ocupata sa eviti persoanele pe care nu le placi.

Sursa: StilFeminin

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *