Social

Paula Erizanu: Ne dorim un discurs public bazat pe argumente

A studiat la Liceul „Prometeu” (1999-2009), apoi la King Williams Coledge din Anglia (2009-2011). În 2010, la Editura „Cartier” i-a apărut cartea „Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o” – un jurnal despre evenimentele din 7 aprilie 2009, despre tot ce se întâmpla în acele zile la liceul ei, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în toată republica şi… în sufletul ei zbuciumat.

„După absolvirea colegiului, mi-am luat un an liber în care, printre multe alte activităţi, ne-am propus să lansăm, împreună cu un grup de prieteni, o platformă de comunicare, dezbateri şi iniţiativă, care se va numi ospoon.eu”, ne-a spus Paula Erizanu. Cât priveşte literatura, ea zice că a trecut de la poezie la proză şi că scrie non-ficţiune, mai degrabă, decât un gen literar… Totuşi, nu s-a despărţit definitiv de rime, astfel că, pe 8 şi 9 noiembrie 2011, ea a participat la cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Zilele poeziei 2011” din Praga, unde au avut loc două seri de lectură dedicate poeziei contemporane româneşti în dialog cu poezia cehă. Iar sâmbătă, 3 decembrie, la Leogrand Convention Center este anunţat primul proiect realizat de ospoon.eu – conferinţa, discuţia şi performance-ul la tema „Legile pe care nu le observăm: despre Dumnezeu, tend-uri, impozite şi democraţie”, bazat pe argumente, despre percepţia religiei în societate.

„Organizăm conferinţa împreună cu Alina Lipcan, Vlada Ciobanu, Ionela Costachi, Iulia Munteanu ş.a., aceasta fiind încercarea noastră de a aduce un discurs raţional, argumentat şi detaşat într-un subiect care ne vizează pe toţi: percepţia şi rolul religiei în societate. Pentru că, de obicei, această temă este discutată în contextul conflictelor dintre biserică, minorităţile religioase sau sexuale, guvern ş.a. Noi ne dorim un discurs public bazat pe argumente. Iar performance-ul „Baptism of FIRE (battle zero)”, în regia lui Viorel Pahomi, cu care şi se va încheia evenimentul de sâmbătă, este realizat după un text documentar, care încorporează reacţiile ce au urmat după cazul decesului copilului din timpul botezului din Mihăileni”, ne-a relatat Paula Erizanu.

În cadrul conferinţei – care este prima dintre cele patru preconizate pe parcursul următoarelor 12 luni – vor lua cuvântul dr. Petre Guran, directorul Institutului Cultural Român („Despre democraţie, creştinism şi democraţie creştină”), dr. Petru Negură, analist social („Stat versus Biserică? Reflecţii asupra unor experienţe de laicizare şi secularizare în Franţa, Turcia şi URSS (sec. 19-20)”, Valeriu Nistor, cofondator şi director al firmei de Management şi Investiţii SOAR, cofondator al Fundaţiei Creştine din România („Integritate şi încredere: din nou despre spiritul capitalismului”), Alex Cosmescu, filosof practician („Dincolo de credinţe. Religie şi practici sociale”), dr. Michael Bourdeaux, preşedinte de onoare al Institutului de studiere a religiei în URSS Keston („From Persecution to Religious Liberty: the Contribution of Believers to a Civic Society in the Soviet Union”). Discuţia va fi moderată de Marcel Spătaru. Mai multe detalii – pe Facebook.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *