Moldova

PDM este într-o poziție tot mai proastă în relația cu PSRM și a ajuns să fie și șantajat de „partenerii” politici

Declarațiile lui Igor Dodon despre eventuale alegeri parlamentare anticipate și sugestiile voalate ca PDM să-și retragă pretențiile în ceea ce privește funcția de președinte al Parlamentului sau prim-ministru demonstrează încă o dată cât de fragilă și incomodă este poziția Partidului Democrat în alianța de guvernare creată cu PSRM. De asemenea, aceasta mai arată că poziția PDM contează puțin, dacă nu deloc, în această construcție politică, iar partidul este privit mai mult ca o mașină de vot în Parlament, dar și ca țap ispășitor pentru situația de criză cu care se va confrunta Republica Moldova.

În momentul creării coaliției PSRM-PDM, democrații declarau că nu se vor limita doar la cele câteva fotolii ministeriale, dar că au convenit cu socialiștii ca, după alegerile prezidențiale, să obțină și funcția de șef al Legislativului sau al Executivului. Despre această înțelegere a fost întrebat Igor Dodon în cadrul unui interviu pentru Unimedia, doar că șeful statului și, concomitent, liderul neformal al socialiștilor, a arătat că nu-i este pe plac această discuție și că e puțin probabil ca visul PD să devină realitate. Acesta a vorbit, în schimb, despre posibile alegeri parlamentare anticipate, organizate odată cu cele prezidențiale.

Aluziile lui Igor Dodon la alegerile anticipate pot fi considerate o formă de șantaj la adresa PDM, or, un astfel de exercițiu ar fi fatal pentru această formațiune. PDM este, la ora actuală, partidul parlamentar care va avea cel mai mult de pierdut în cazul desfășurării unui nou scrutin, iar poziția sa s-a deteriorat și mai mult în urma creării alianței cu PSRM, deoarece, la problema de imagine cu care se confruntă, s-a adăugat și responsabilitatea pentru guvernare în situație de criză, care va aduce multe lipsuri și neajunsuri cetățenilor. Iar cel mai grav pentru partid este faptul că, deși se află la guvernare, aproape că nu participă la procesul de luare a deciziilor.

O demonstrează și creditul pe care Republica Moldova l-a negociat cu Federația Rusă, stârnind un val de nemulțumiri și îngrijorări din partea opoziției, dar și a comunității de experți. Se pare că frământările sunt diseminate și în cadrul PDM, or, sunt prea multe necunoscute și prevederi controversate în proiectul Acordului, impuse de un stat care a fost, acum mai puțin de un an, probabil, principalul catalizator al debarcării PDM de la guvernare. Faptul că în cadrul PDM acordul este privit suspicios o demonstrează și situația de la ședința de marți a Guvernului, la care miniștrii formațiunii, unul după altul, ca la grădiniță, au adresat întrebări referitoare la acest credit. Doar că nu au îndrăznit să meargă mai departe și, spre exemplu, să se opună votului. A urmat un comunicat în care s-a anunțat că aceștia au solicitat mai multe răspunsuri de la Ministerul Justiției, dar, se pare, asta e maximum ce i se permite PDM-ului în cadrul actualei coaliții – să latre, dar să nu muște.

Acesta nu este primul caz când se vede foarte clar că PDM nu se simte prea confortabil în coaliție cu PSRM și că nu prea există dragoste în mariajul politic dintre cele două partide. S-a observat de la o poștă cât de rușinați au ieșit democrații din situația cu angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului, când socialiștii le-au cerut să nu participe la ședință. Argumentele PDM-ului precum că nu au vrut să pună în pericol sănătatea angajaților sunt de-a dreptul puerile.

Nu poate să nu-i deranjeze pe democrați nici rolul de a fi cei care bat ultimul cui în sicriul Acordului de asociere cu UE. În pofida declarațiilor făcute de liderii partidului, care afirmă că implementarea Acordului și continuarea procesului de integrare europeană sunt prioritățile formațiunii, vedem că socialiștii reușesc să creeze un nou gard de sârmă ghimpată între Chișinău și Bruxelles, care, bineînțeles, trece și prin București. Iar PDM, chiar dacă deține funcția de ministru de Externe, nu prea este în poziția de a schimba lucrurile.

Se creează tot mai mult impresia că PSRM și Igor Dodon au optat pentru coaliția cu democrații oferindu-le mai mult rolul de element de decor în alianță, pentru ca, ulterior, să-i arunce la gunoi imediat după ce guvernarea își va păta imaginea din cauza efectelor crizei economice care va succeda pandemia de coronavirus. Nu cunoaștem cine a insistat mai mult pe alianță – PSRM sau PDM, dar acum devine din ce în ce mai clar că democrații sunt mult mai șantajabili, ba chiar socialiștii au și început șantajul. Insinuările lui Igor Dodon la alegeri parlamentare anticipate sunt o dovadă concludentă în acest sens.

Problema PDM este că situația sa se va agrava și mai mult. Criza economică bate la ușă, iar imaginea, dacă rămân la guvernare, va avea mult de suferit. Mai ales că este de așteptat că la viitoarele scrutine va fi ținta loviturilor nu doar din partea opoziției, dar și a actualilor săi parteneri politici.

https://deschide.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *