Politică
Trending

DE CE SIS-ul DOARME? UNDE E PROCURATURA? Pentru țar, pentru imperiu – Fascism în Găgăuzia. Au umblat pe străzi cu steagul NOVORUSIEI și au cerut renașterea Imperiului Rus

În contextul noilor decizii ale guvernării de a limita accesul în R. Moldova la șase canele care promovau fascismul rusesc, retorica pro-război și interesele oligarhilor din „diaspora”, este necesar ca PAS și Maia Sandu să forțeze SIS-ul și alte organe abilitate să curețe de fascism rusesc nu doar spațiul informațional (pe cablu), dar și pe online sau „offiline”.

În toamna lui 2022, la Comrat a avut loc o procesiune organizată de Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul. La eveniment au participat, printre alții, mai mulți locuitori din Chirsova cu bannere anti-statale. Printre participanți s-au numărat Vitalii Rîjkov și Vasilii Neukovhen. Aceștia pledează pentru renașterea Imperiului Rus, iar grupurile din care fac parte justifică războiul împotriva Ucrainei.

TIMPUL amintește că inițiatorul pogromurilor anti-semite din Basarabia (1903,1906) a fost șovinul rus Pavel Crușevan, care avea exact aceleași viziuni asupra lumii precum găgăuzii de mai jos.

Manifestația pro-țaristă din Odesa, anul 1905. Sutele Negre (uneori Suta Neagră), de asemenea, cunoscută și sub numele de sutenegriștii (Чёрная сотня, черносотенцы în rusă, transliterat Ciornaia sontea, cernosotențî), a fost o mișcare ultranaționalistă din Rusia la începutul secolului al XX-lea. A susținut fervent pe țar și pe familia sa (Casa Romanovilor) și s-a opus fanatic oricărei restrângeri a autocrației monarhului. Mișcarea s-a remarcat de asemenea prin doctrinele extremiste, rusocentrice, xenofobe, antisemite și prin incitarea la pogromuri.

Procesiune cu steaguri care promovează violența și crima

În fiecare an, de sărbătoarea ortodoxă a mijlocirii Preasfintei Fecioare Maria, care este celebrată pe 14 octombrie, biserica din Comrat organizează un drum al crucii. În acest an, participanții la procesiunea din Chirsova au ieșit cu un steag alb-galben-negru, care este unul dintre modelele steagului “de stat” al Novorusiei și un steag roșu cu imaginea Mântuitorului Nefăcut de mâini, care este folosit de grupurile naționaliste rusești. În epoca imperială, Novorusia includea teritorii care astăzi fac parte integrantă din Ucraina și Moldova.

Un steag care îl înfățișează pe Mântuitorul nefăcut de mâini a fost afișat în 2014 la Donețk pentru “armata Novorusiei”. Aceleași steaguri, ca simbol al victoriei “păcii rusești”, au fost arborate și în așa-numita „republică populară lugansk”.

Dacă vorbim despre celălalt steag (alb-galben-negru), acesta este foarte asemănător cu unul dintre modelele steagului Novorosiei- designul artificial al Moscovei pentru confederația propusă a așa-numitelor Republici Populare Donețk și Lugansk.

Vitalii Rîjkov și Vasilii Neikovcen s-au numărat printre participanții la procesiunea pe jos din Chirsova . Vitalii Rîjkov, un locuitor al satului, administrează grupuri de socializare în care glorifică Rusia și Imperiul Rus și, de asemenea, recomandă un link de unde se poate cumpăra un banner care îl înfățișează pe Mântuitorul Nerukotvornoye, cu care soldații ruși luptă în războiul din Ucraina. De asemenea, Rîjkov este implicat în producția de cruci asemănătoare cu cea purtată de participanții la procesiune. Astfel de cruci au fost ridicate în mai multe locuri din satul Chirsova cu ajutorul lui Rîjkov și Neikovcen .

Vasilii Neikovcen este un actual membru al personalului Adunării Populare, care a organizat în trecut un miting anti-NATO. Într-un interviu, el a declarat că ideologia “fraților săi spirituali” este de a reînvia Imperiul Rus.

Procesiunea la care au participat chirsovenii a fost filmată de Mihail Vlach, personalitate publică, președintele postului public găgăuz GRT, organizatorul a numeroase manifestații în care a cerut prietenia cu Rusia și s-a pronunțat împotriva cooperării cu țările occidentale. Și Mihail Vlah a făcut apel la o procesiune pe rețelele de socializare în ajunul evenimentului.

Rîjkov din Găgăuzia recomandă camere de chat care susțin agresiunea rusă

Am găsit două confirmări că un locuitor al Găgăuziei, Vitalii Rîjkov, răspândește informații pe chat room-uri în care justifică războiul din Ucraina și susține agresiunea rusă.

Într-un grup de pe Facebook, „Pravda Bașkiu” a lui Chirsova, Rîjkov recomandă prin postarea sa unui anume @tsarkrest_admin pentru realizarea de bannere cu imaginea lui Hristos (Mântuitorul celor neomenești). Grupul are 853 de participanți.

Există un astfel de utilizator pe Telegram și, de asemenea, există o cameră de chat numită “Mișcarea Crucea țaristă”, cu 17.634 de abonați, care vorbește despre utilizarea acestor bannere. Soldații ruși luptă în Ucraina sub acest stindard. Grupul îi numește frați și strânge bani pentru ei pentru diverse nevoi în război.

Ucrainenii sunt numiți Ukronazi sau pur și simplu naziști în numeroase mesaje din grupul Mișcarea Crucea țaristă (17.634 de participanți) și Gum Aid/Tsarist Cross (666 de participanți).

Sub exact același steag cu care luptă soldații ruși, grupul lui Rîjkov a ieșit în „drumul crucii”.

“Război sfânt și rugăciuni pentru țar”

“Sviatoruskii Nabat Chat” (1129 de abonați) de pe Telegram, pe care Rîjkov îl recomandă, promovează ideea de “război sfânt” ca o luptă între forțele binelui și cele ale răului. Rusia este prezentată ca fiind bună. Simbolul Z, care a devenit un simbol al fascismului rusesc în lumea civilizată și care este interzis în Moldova, este folosit în mod activ.

Există, de asemenea, un grup similar în cadrul grupului VKK numit “Sviatoruskii Nabat” (1229 de participanți). Acesta promovează ideea unui “război sfânt“, a unui țar rus și justifică acțiunile Rusiei în Ucraina. Administratorul grupului este aceeași persoană ca și în cazul grupului “Sviatoruskii Nabat” de pe Telegram.

Pe pagina sa de Facebook, Vitali Rîjkov a publicat o postare în care spune că răul a domnit pe pământ și că țarul rus este cel care va salva pe toată lumea și va reunifica Rusia.

Într-una dintre publicațiile sale, Rîjkov face chiar apel la susținerea Rusiei în războiul său criminal împotriva Ucrainei.

“Al treilea război mondial, într-un fel sau altul, va afecta pe toată lumea. Pregătiți-vă. Singura întrebare este: de partea cui ești? Pentru Rusia sau împotriva ei”, scrie Rîjkov.

Ideea împărtășită de Rîjkov și de susținătorii săi nu recunoaște alte religii. Încă din 2020, el a susținut că ar fi existat satanism în Ucraina.

Rîjkov este în favoarea recreării imperiului rus. El a declarat că Federația Rusă și toate celelalte țări din CSI sunt “ilegitime”.

Potrivit postării lui Rîjkov , “Marele Război” îi va conduce pe oamenii din Rusia la Dumnezeu.

Grupurile răspândesc rugăciuni pentru Rege și rugăciuni înainte de bătălie, încurajând oamenii să se alăture acestor rugăciuni.

Sankt Petersburg consacră steaguri și goarne pentru a fi trimise la război

În ajunul zilei de 14 octombrie, aproape 40 de bannere au fost sfințite în Biserica Sfinții Petru și Fevronia din Murom, pe strada Repischeva din nordul capitalei Federației Ruse. Acest lucru a fost raportat în presa rusă.

Acesta este același steag cu care oamenii din Chirsova au mers în procesiune.

“Astfel de bannere și goarne au existat dintotdeauna în Rusia. De exemplu, steagul cu imaginea Mântuitorului nefăcut de mâini este, în general, cel mai vechi simbol al armatei ruse. Hristos reprezintă adevărul evanghelic, pe care se sprijină întreaga noastră civilizație creștină. Și astăzi, soldații trebuie să știe și să înțeleagă pentru ce luptă”, a declarat clericul de la Sfântul Petru și Fevronia din Murom, preotul Alexandru Șepil.

Potrivit presei, schița bannerului a fost realizată de unul dintre enoriașii bisericii, designer de profesie, folosind icoana Mântuitorului Nefăcut de mâini. Apoi s-a dovedit că o idee similară este pusă în aplicare de fondul de caritate “Sub acoperirea Reginei Cerului”, care a înmânat deja câteva sute de bannere unităților de luptă active. Potrivit președintelui fondului, solicitările de steaguri din partea altor unități sunt în creștere, astfel că producția de steaguri va fi extinsă și în alte orașe.

Țarul Nicolae al II-lea și Putin

Grupul Sviatoruskii Nabat folosește date istorice despre Imperiul Rus pentru a evoca anumite emoții în rândul oamenilor. În publicații, țarul Nicolae al II-lea Romanov pare să prindă viață și face apel la țările din fostul Imperiu Rus să se unească.

Atașat la imaginea țarului Nicolae al II-lea se află un citat care se regăsește în toate postările de mai sus despre ideea unui țar unificat.

Renașterea Rusiei – doar cu un singur țar“, se arată în publicație.

În același grup, printre postările despre țarul Nicolae al II-lea, este prezentat și actualul președinte al Federației Ruse, Vladimir Putin. El este prezentat ca un om profund religios, respectând în același timp religiile altora.

Putin a fost comparat cu Nicolae al II-lea. Iată un exemplu. În 2012, ministrul rus al Culturii, Vladimir Medinskii, a declarat că “Putin este primul conducător al Rusiei de la Nicolae al II-lea care a ajuns la putere în mod 100% legal și mai mult de 100% legal pentru a o păstra”.

“De ce nu ar trebui să se ridice din nou Imperiul Rus…?

Am decis să aflăm de ce Rîjkov și susținătorii săi promovează ideea unui țar în Găgăuzia și de ce răspândesc idei despre imperiul rus. Rîjkov însuși a refuzat să vorbească cu noi. Cu toate acestea, Vasile Nejkovcen, președintele Uniunii Creștinilor Ortodocși din Bujak, a fost de acord. A răspuns la întrebările noastre prin corespondență.

– De cât timp sunteți implicat în procesiuni?

-Participăm la procesiuni din 1998. Am început la Chirsova și mai târziu am participat la procesiuni în Găgăuzia și în toată Moldova.

– La procesiune ați avut în mână un steag alb, galben și negru. Ce reprezintă? Este un steag “țarist imperial ortodox”? De ce o aveai la tine?

– Culoarea albă este Dumnezeu. Culoarea albă simbolizează lumina divină necreată (necreată).

– Galben (auriu) – Regele. Acestea sunt culorile gloriei, ale maiestății și demnității regale și episcopale. Negrul este culoarea pământului și a oamenilor.

– De ce purtai acest steag?

– Poporul rus ortodox, oriunde s-ar afla, este obligat să arboreze steagul imperial, inclusiv la procesiunile de Cruce. Am fost peste tot cu steagul dinastiei Romanov, inclusiv până la Pochaev. Procesiunea Pokrovsky nu are nimic de-a face cu acțiunile militare (în Ucraina).

– Din ce biserică, din ce credință faceți parte ?

Biserica Ortodoxă Moldovenească a Bisericii Ortodoxe Ruse. Suntem soldați ai lui Hristos în lume. Iar sarcina noastră este de a ajuta Ortodoxia în lume.

– De ce dumneavoastră și cei din jurul dumneavoastră împărtășiți doar referințe la biserica rusă dacă reprezentați mitropolia moldovenească?

– Ortodoxia și țarul sunt lucruri inseparabile. BOM (Biserica Ortodoxă Moldovenească) este un teritoriu canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse. Fără țar nu există unitate a Bisericii. Prăbușirea Imperiului în 1917 și uciderea Unsului este o crimă. Rusia spirituală nu are granițe și, mai devreme sau mai târziu, țarul Ortodoxiei va fi. De ce să nu reînviem Imperiul Rus, care a fost distrus de eretici și de oameni fără Dumnezeu de toate felurile?

– Sunteți pentru Dumnezeu sau pentru Imperiul Rus? Sau sunt ele legate între ele pentru dumneavoastră?

– Regele este Unsul lui Dumnezeu. Aceste lucruri sunt legate între ele. Spiritual războiul și războiul cu arme nu sunt același lucru. Întotdeauna au existat războaie pe pământ, de când omenirea a început să se împartă în triburi, clanuri, regate și state. Războiul spiritual este un război împotriva necredinței, a ereziilor, de care lumea este plină, iar conceptele nu trebuie să fie substituite. Bannerele războinicilor cu chipul lui Hristos au apărut în vechea Rusie, inclusiv în Sich-ul Zaporizhian (teritoriul Ucrainei de astăzi). Suntem războinici spirituali.

– Credeți că Ucraina ar trebui să se întoarcă la Rusia? Sau poate pentru să devină parte a Rusiei?

– Aceasta va fi decizia poporului ei și a oricărui alt popor. Harta lumii s-a schimbat de sute de ori de-a lungul istoriei.

– Avem o lume modernă și există legi internaționale, convenții, pacte care nu pot fi încălcate

– Există și alte legi. Cine a distrus imperiul rus? Sau a organizat un referendum privind uciderea unsului lui Dumnezeu? În baza cărui pact a fost executată familia țaristă? Ce pact a fost folosit pentru a distruge URSS? Etiopia, Sudan, Iugoslavia? Irak, Libia? Referirea la pactele internaționale este un semn de proastă educație. Apropo, procesiunea noastră a fost exact pentru pace. Și fiecare om ortodox cere în rugăciunile sale pace.

Cum se leagă steagul militar de rugăciunile pentru pace rămâne neclar pentru noi.

Cu Dumnezeu împotriva NATO

După ce am cercetat biografia lui Vasil Nejkovcen, am aflat că în 2018 a fost unul dintre organizatorii unui miting la Comrat care a pledat “pentru închiderea oficiului NATO din Găgăuzia“. Deși scopul inițial al mitingului a fost declarat ca fiind protecția deținătorilor de brevete, totuși, oamenii au venit la miting cu afișe împotriva NATO.

În anii 2010, Nejkovcen a fost consilier municipal în Comrat din partea fracțiunii Noua Găgăuzie.

În 2015, Nejkovcen l-a susținut pe candidatul la primărie al orașului, deputatul Partidului Democrat Nikolai Dudoglo. A apărut chiar și la televiziune în numele său.

Nejkovcen a candidat pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, dar a eșuat.

În prezent, este specialist în cadrul Comisiei permanente a Adunării Populare pentru regulament, numiri, imunitate și etică parlamentară.

În concluzie, trebuie remarcat faptul că nu este prima procesiune organizată în Găgăuzia cu un steag al naționaliștilor fasciști ruși și un steag al Novorusiei.

Cu aceste steaguri, participanții ajung la crucea amplasată la intrarea în satul Chirsovo. Pe cruce este inscripționat și cuvântul “țar”.

Sursa: nokta.md, traducerea TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Dar unde e SIS-ul??? Vă imaginați ce se va întâmpla când aceste 200 de persoane se vor înarma? Mie-mi pare că nu trebuie să glumim, ci să luam măsuri adecvate situației create.

  2. Ehei, ia să fi făcut românii așa ceva prin zonă, să vezi ce se înfierbântau moldovenii, precum s-a văzut la Simion. Dar când or să facă căcăuzii referendum, să nu se mire nimeni!

  3. Gagauzii sunt turci crestinati pe vremea Ecaterinei a 2-a. O noua realizare a “imperialismului rusesc”. Turcia, Erdogan, ar trebui sa taie toate ajutoarele pentru Gagauzia cat timo acesti turci vorbesc doar rusa si sunt crestini. La fel si Romania nu ar trebui sa mai risipeasca orzul pe gaste.

  4. Tov Ivan Ceban, asa cum se vede in foto de sus, multi dintre voi se arata cu craci de pantaloni mulati prea lungi, poate cineva dintre voi isi scurteaza pt a-i adauga la pantalonii zânei de Comrat…(ca bate la ochi discrepanta niv.de trai)

  5. Eu nu știu de ce Turcia îi consideră turci și încearcă să îi ajute. Bănuiesc că încă nu știu bine pe cine ajută. În primul majoritatea nici măcar nu vorbesc găgăuză ci doar rusă! … probabil niste gunoaie rusești care cu greu le poți stabili identitatea dacă o fi vreuna și care trebuie lăsați de izbeliște cum dacă glorifică altă etnie decât ăia care sunt (găgăuzi).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *