Artă

Personalitatea zilei: Constantin Brâncuși

Născut la 19 februarie 1876, la Hobița, Gorj, Constantin era al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși (1833-1885) și Maria Brâncuși (1851-1919). Prima clasă primară a făcut-o la Peștișani, apoi a continuat școala la Brădiceni. Copilăria sa a fost marcată de dese plecări de acasă și de ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii și birturi.

Fiind copil, pleca adesea de acasă, dornic să cunoască, să vadă, să înțeleagă! În 1894 se înscrie la Școala de meserii din Craiova; în 1897, în vacanța de vară pleacă la Viena unde se angajează la o fabrică de mobilă – la întoarcere, acasă, modelează bustul lui Gheorghe Chițu fondatorul școlii – probabil prima lucrare artistică de anvergură. În 1898 termină Școala de meserii din Craiova și se înscrie la Școala națională de arte frumoase din București. Imediat, în decembrie obține și prima distincție pentru „bust antic” – bustul lui Vitellius.

În 1902 cântă în corul „Carmen” sub conducerea lui D.G. Kiriac, an în care absolvă Școala de arte frumoase. În 1903 obține prima comandă publică – bustul generalului dr. Carol Davila. În 1904 pleacă la Paris, pe jos, făcând popasuri la Budapesta și Viena; la Munchen zăbovește o vreme, apoi prin Zurich și Alsacia ajunge la Paris. În 1905 reușește la concursul de înscriere la Școala națională de arte frumoase. Face parte, la Paris, din cercul studenților români alături de George Enescu, Traian Viua, Aurel Vlaicu, Henri Coandă, Ion Pillat, Nicolae Dărăscu, Camil Ressu. Personalitate complexă – desenează, proiectează, schițează.

Din ianuarie 1907 până în martie e în atelierul lui Rodin, de unde pleacă pentru că „la umbra stejarilor mari nu crește nimic” și intră în arta universală…

Asemeni lui Noica care se ocupa nu de ființă ci de devenirea întru ființă, Brâncuși sculptează nu păsări, ci zboruri. Este, probabil, românul cu cea mai mare vizibilitate la nivel mondial, s-a scris despre arta lui în mai toate limbile pământului.
Moare la Paris în 16 martie 1956 iar opera sa își găsește mult spațiu expozițional la Paris și New York, deși autorul o oferise oficialităților comuniste române din vremea sa.

Sursa: Mica enciclopedie de mari valori ridicate dintre români 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Moldova “ARDE” si voi bagati articole cu Brancusi ! Ce fel de jurnalisti sunteti voi ? Sau voi duminica, cand sunt evenimente importante, nu lucrati ? Voi cand scrieti ce se intampla duminica, LUNI , dupa ce lucrurile s-au linistit ?

    1. Draga mami, Brancusi e ff important, si e ff bine ca fratii basarabeni scriu ceva despre un mare geniu al culturii. Totusi, e de inteles unde bati. Acuma e prematur de stabilit muzica. Ce sa fie, ce sa fie…wind of change sau eta maya strana?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *