CSI / Rusia

Peskov: Rusia nu recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale de la Haga

Marți, 14 martie, Kremlinul a anunțat că Rusia nu recunoaște jurisdicția Curţii Penale Internaţionale de la Haga (CPI), a informat agenţia de presă TASS, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, transmite Agerpres.

”Noi nu recunoaştem acest tribunal, nu recunoaştem jurisdicţia sa”, a declarat Peskov, citat de TASS.

Procurorul-şef al CPI urmează să îi solicite unui judecător să aprobe emiterea mandatelor de arestare împotriva mai multor cetăţeni ruşi bănuiţi că au răpit copii din Ucraina şi i-au dus în Rusia şi că au ţintit infrastructura civilă din Ucraina, conform unei surse apropiate acestui dosar.

Potrivit lui Peskov, poziţia Kievului înseamnă că obiectivele Rusiei în Ucraina pot fi atinse numai prin ”mijloace militare”.

”Trebuie să ne îndeplinim obiectivele. Acum acest lucru este posibil doar prin mijloace militare, ca urmare a poziţiei actuale a regimului de la Kiev”, a mai adăugat acesta.

La 24 februarie 2022, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei, țării vecine. Moscova susține că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Kievul şi Occidentul susţin că acesta este un pretext fără temei prezentat pentru a justifica un război de agresiune şi încercările Moscovei de a anexa părţi din teritoriul Ucrainei.

Rusia a acuzat Ucraina de întreruperea discuţiilor despre o încetare a focului, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că, înainte de a discuta despre un plan de pace cu Moscova, rușii trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate în 2022 şi peninsula Crimeea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Nici americanii nu recunosc TPI.
    Diferenta este ca soldatii americani care comit atrocitati in zonele de conflict sunt judecati si condamnati de justitia americana. Rusii sunt decorati la Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *