Externe

“Planul de pace” al Chinei avantajează doar Rusia – Biden

Cu o zi înainte, China a prezentat un așa-numit plan de pace cu ideile sale privind soluționarea războiului pe care Rusia l-a declanșat împotriva Ucrainei. Acesta subliniază importanța respectării suveranității tuturor țărilor și a respectării dreptului internațional, în special a Cartei ONU.

Dar, în același timp, documentul notează că “securitatea statului nu ar trebui să fie asigurată în detrimentul altora” sau prin “consolidarea și extinderea blocurilor militare”. China a numit acest lucru “o respingere a mentalității Războiului Rece”.

În plus, planul spune că toate părțile nu ar trebui să permită escaladarea conflictului și ar trebui să “sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție” pentru a ajunge la o încetare a focului.

China consideră că reluarea discuțiilor de pace este singura soluție posibilă la “criza ucraineană”, așa cum numește războiul inițiat de Rusia.

“Ne-am menținut întotdeauna poziția că toate eforturile de a rezolva criza pe cale pașnică ar trebui încurajate și susținute. China este pregătită să continue să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a juca un rol constructiv în soluționarea politică a crizei ucrainene, pe baza documentului de poziție al Chinei”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

În total, “planul de pace” al Chinei are 12 puncte. Pe lângă solicitarea de reluare a discuțiilor dintre Ucraina și Rusia, acesta prezintă, de asemenea, o poziție de susținere a eforturilor de rezolvare a crizei umanitare, de protejare a civililor și de schimb de prizonieri de război.

De asemenea, se subliniază importanța menținerii securității centralelor nucleare, a reducerii riscurilor strategice și a evitării războiului nuclear. De asemenea, se menționează promovarea exporturilor de cereale, menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a reacționat la “planul de pace” propus de China pentru a pune capăt războiului împotriva Ucrainei. El a declarat că planul nu este benefic pentru nimeni, în afară de Rusia.

De asemenea, președintele american a respins categoric ideea că China ar putea intermedia discuții de pace între Ucraina și Rusia, calificând-o drept irațională.

“Nu am văzut nimic în planul chinezesc care să indice faptul că punerea sa în aplicare ar fi benefică pentru altcineva în afară de Rusia. Dacă Putin îl aplaudă, cum poate fi bun? Ideea că RPC ar negocia rezultatul unui război care este total nedrept pentru Ucraina este pur și simplu irațională”, a rezumat Joe Biden.

Sursa Freedom

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *