Poate fi populară muzica clasică?
În cadrul concertului, a evoluat virtuozul pianist din România Horia Mihail, care a interpretat „Rapsodia pe o temă de Paganini” pentru pian şi orchestră de Serghei Rahmaninov.
Cu această ocazie, tot ieri, la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice a avut loc o conferinţă de presă, susţinută cu ocazia venirii la Chişinău a pianistului cu renume mondial Horia Mihail şi a criticului şi muzicologului Oltea Şerban-Pârâu, redactor-şef la Radio România Cultural.
Evenimentul a fost organizat de către Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” în parteneriat cu Radio Chişinău. În cadrul lui, Petre Guran, directorul ICR, a menţionat faptul că acest concert face parte din programul naţional românesc „Pianul călător”, organizat de Radio România Cultural. El are drept scop popularizarea muzicii clasice în România, dar şi dincolo de hotarele ei.
Apoi a luat cuvântul Oltea Şerban-Pârâu. Ea a prezentat conferinţa cu tema „Poate fi populară muzica clasică?”, răspunsul fiind, desigur, unul categoric şi afirmativ. Ea a mai spus, între altele, că „Pianul călător” a fost iniţiat în 2011, avându-l drept protagonist pe Horia Mihail. Prima ediţie a proiectului a avut loc anul trecut, iar cea de-a doua – în mai-iulie 2012, încheindu-se cu „Nopţile pianistice” de la Chişinău, astfel proiectul devenind internaţional. Ea a povestit cum şi de ce a apărut ideea proiectului „Pianul călător”. „Noi punem la dispoziţie un pian de concert, care îl însoţeşte pe pianist în acele oraşe unde are loc turneul. E vorba de deplasări în oraşele unde nu se găsesc piane performante, iar la finalul turneului pianul rămâne în localitatea respectivă. Anul acesta pianul a rămas în oraşul Sânnicolau Mare, în Banat. Astfel, Horia Mihail a prezentat 22 de concerte în 20 de oraşe ale României”, ne-a explicat Oltea Şerban-Pârâu. Turneul are drept scop popularizarea muzicii clasice. El este organizat în parteneriat cu Asociaţia culturală „Accendo”, condusă de Horia Mihail.
Horia Mihail a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică clasică în 18 ţări de pe patru continente, colaborând cu artişti cunoscuţi precum Roman Totenberg, Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Peter Zazofsky, Andres Diaz şi Nathaniel Rosen. A putut fi ascultat la diverse posturi de radio şi de televiziune din România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria, Statele Unite ale Americii şi a înregistrat cu Orchestra Simfonică Naţională Radio din România.
Prezentă la eveniment, Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chişinău, ne-a spus că a fost frapată de proiectul „Pianul călător” lansat de postul de Radio România Cultural, în persoana doamnei Oltea Şerban-Pârâu pentru a populariza muzica clasică în oraşele de peste Prut. „Este un exemplu bun pentru noi. Deocamdată nu dispunem de finanţe, dar îl vom prelua neapărat”, a mai spus Svetlana Bivol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!