ChișinăuPolitică

Poliţia anunță că provocatorii care au desenat culorile fascismului rus pe clădirea fostului Hotel Naţional nu vor fi pedepsiţi

De astăzi a intrat în vigoare legea care interzice simbolurile care propagă războiul, adică literele “Z” şi “V”, şi panglica Sfântul Gheorghe. Cei care vor continuă să le afişeze se vor alege cu amenzi usturoatoare. Dar noaptea trecută, înainte ca legea să intre în vigoare, jumătate din clădirea fostului Hotel Naţional din Chişinău a fost vopsită în culorile negru-portocaliu, culori care reprezintă panglica sfântului Gheorghe. Însă Poliţia a anunţat că făptăşii vor rămâne nepedepsiţi pentru că au vopsit clădirea înainte ca legea să fie publicată în Monitorul Oficial.

Astăzi când simbolurile agresiunii militare ruse sunt deja interzise în Republica Moldova, Ispectoratului General al Poliţiei a declarat că persoanele care au vopsit hotelul naţional în culorile panglicii sfântului Georghe nu pot fi amendate pentru că fapta a fost săvârşită când legea încă nu intrase în vigoare. Mulţi dintre trecători şi-au exprimat indignarea faţă de gestul celor care au vopsit clădirea în timpul nopţii.

„În culorile Ucrainei socot că e bine, să-i susţinem. Dar lenta, înseamna că mai avem în ţară oameni să nu spun un cuvânt român. Nu-i correct, dar cred că e pus la cale de cineva de mai sus.”

„Nu ar trebui să se manifeste cu aşa panglică. Nu ar trebui să fie aceste provocări cu tentă politică ce au consecinţe care afectează oamenii. Poţi să crezi în sinea ta, una sau alta, dar confruntările nu duc la nimic bun.”

Cu aproape doua luni în urmă, în patra zi de război în Ucraina, câţiva tineri au vopsit clădirea Hotelului Naţional în culorile drapelului Ucrainei. Însă în această noapte jumătate din clădire a fost revopsită în portocaliu şi negru. În aceste momente se încearcă acoperirea culoarii portocaliu cu o noanţă neutră.

Nu se cunoaşte cine sunt iniţiatorii şi cum au reuşit să vopsească jumătate de clădire fără a fi observaţi de poliţişti. Legea care interzice afişarea simbolurilor care propagă războiul, adică literele “Z” şi “V”, şi panglica Sfântul Gheorghe După, a fost publicată azi în Monitorul Oficial.

Persoanele fizice care nu vor respecta noua lege, riscă amenzi de până la 9000 de lei. În cazul persoanelor juridice şi celor cu funcţie publică amenda se ridică până la 18 mii de lei. Ieri, preşedintele Maia Sandu a precizat că legea nu atentează în nici un fel la memoria noastră istorică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Daca politia nu va cauta si pedepsi infractorii,atunci trebuie pedepsta politia.Doamne ce vremuri am ajuns sa credem ca porcii zboara si mustele produc miere,scarba nu alta .Slava Moldovei,Slava Ukrainei.Porcii vor perde neaparat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *