CSI / RusiaMoldovaPolitică

Moldova ar putea sfârși la ”coșul de gunoi al istoriei”. Rusia o amenință direct pe Maia Sandu după ce a interzis panglica Sf. Gheorghe

Oficialii ruși au reacţionat vehement faţă de interzicerea în Republica Moldova a unui simbol al invaziei Rusiei în Ucraina, după ce preşedinta Maia Sandu a promulgat marţi o lege în acest sens.

Senatorul rus Aleksei Puşkov, şeful Comisiei provizorii a Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) pentru politica informaţională, a ameninţat-o direct pe Maia Sandu că ţara sa ar putea sfârşi la ”coşul de gunoi al istoriei”.

„Ar trebui să fie mai atentă în ceea ce priveşte Rusia şi simbolurile ei, cu atât mai mult cu cât Chişinăul nu poate plăti pentru gazul rusesc”, a scris Puşkov pe contul său din Telegram.

La începutul acestei săptămâni, Chişinăul a interzis simbolurile „Z” şi „V”, utilizate în sprijinul trupelor ruse care atacă Ucraina, precum şi panglica Sfântului Gheorghe, considerat un semn al susţinătorilor lui Vladimir Putin.

Maia Sandu şi-a justificat interdicţia, argumentând că aceste simboluri divizează societatea. Locul lor este la ”coşul de gunoi” al istoriei, a declarat șefa statului în cadrul unei conferințe de presă, marţi.

„Simbolurile îşi schimbă sensul în funcţie de context, de realităţi. Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani – ele se referă la războiul de azi din Ucraina. Nu putem tolera promovarea unor imagini şi acţiuni care sunt asociate războiului din Ucraina, care sunt asociate cu uciderea a mii de oameni, cu suferinţele altor milioane de refugiaţi şi care îndeamnă la teroare, distrugeri şi violuri”, a mai declarat Maia Sandu.

Totodată, ea a denunţat propaganda rusă răspândită de Moscova.

„Nu putem admite mesaje care denaturează informaţia despre război – e revoltător şi inuman să învinuieşti victimele de suferinţele proprii. Cei care astăzi justifică uciderea ucrainenilor, mâine – sau chiar azi – pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt la fel ca cei care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, Holocaustul sau deportările. Nu uitam aceste pagini tragice şi ruşinoase din istoria noastră. Nu putem admite repetarea lor. Şi nu putem permite ca atrocităţile de azi să fie asociate cu memoria eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, care şi-au dat viaţa pentru pace”, a subliniat Maia Sandu, citată de Deschide.md cu referire la Digi24.ro.

„În ceea ce priveşte esenţa legii promulgate de Sandu, la fel şi declaraţiile ei despre ”comportamentul criminal” al panglicii Sf. Gheorghe şi ”coşul de gunoi al istoriei”, ar trebui să-i reamintim atunci că în acest coş au ajuns mulţi duşmani ai panglicii Sf. Gheorghe. Ar trebui să fie mai atentă când vorbeşte despre Rusia şi simbolurile ei, mai ales într-o situaţie în care Chişinăul nu are cu ce plăti gazul rusesc”, scrie Puşkov, una din portavocile cele mai zgomotoase ale Senatului rus în domeniul politicii externe ruse.

De asemnea, a reacţionat şi Serghei Aksionov, liderul prorus al Crimeii anexate de Rusia în 2014, care consideră că „Maia Sandu a decis să o ia pe urmele Ucrainei”, conform portalului lv.baltnews.com.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Dreptate au toti: la cosul de gunoi al istoriei ar trebui sa ajunga atat panglica rusilor, cat si „republica Moldova”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *