Poliţistul Alexandru Ursu hăituit de „justiţia” transnistreană

Recent, el a primit prin poştă la domiciliu o decizie a aşa-zisei instanţe de judecată din regiune care îl informează că i-a fost redusă pedeapsa penală de 15 ani la 12,5 ani. Deşi este liber, Alexandru nu ştie cu certitudine dacă nu va fi arestat din nou în cazul în care va ajunge în Bender, oraş aflat sub administraţia autorităţilor separatiste.
Pe 5 noiembrie 2012, Alexandru Ursu se întorcea acasă, în satul Hagimus, r-nul Căuşeni, unde îl aştepta familia. Revenirea sa a fost salutată de rude, guvern, OSCE şi societatea civilă. În vara lui 2009, acesta a fost reţinut de miliţia transnistreană din Bender şi acuzat că ar fi pus mâna, prin escrocherie, pe un apartament din oraş. Supus torturilor, el a fost nevoit să renunţe la locuinţa pe care a cumpărat-o în mod legal, iar pe 19 mai 2010, aşa-zisa instanţă de judecată din regiune l-a condamnat la 15 ani de închisoare. Au trebuit să treacă trei ani până când protestele părinţilor şi ale societăţii civile să rezulte cu eliberarea lui. Pe 4 noiembrie 2012, preşedintele autoproclamatei republici nistrene, Evgheni Şevciuk, a semnat un decret de graţiere a lui Alexandru Ursu. Liderul de la Tiraspol argumenta că a luat în consideraţie cererile depuse de familia Ursu, de reprezentantul special al ONU pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg, de Biserica Ortodoxă şi societatea civilă din regiune.
„Nu putem exclude absurdul”
De trei luni, Alexandru Ursu se află în concediu şi-şi petrece timpul alături de soţie şi copil, în Hagimus. Mare i-a fost mirarea când pe 22 ianuarie, anul curent, a primit o decizie a instanţei de judecată prin care era informat că termenul de detenţie i-a fost redus de la 15 ani la 12,5 ani. Decizia a fost emisă pe 9 ianuarie, cu mult timp după amnistie. Acum, ofiţerul de poliţie nu este sigur dacă nu va fi arestat din nou, în cazul în care va ajunge la Bender, oraş situat în imediata apropiere de satul natal. „Eu însumi nu-mi dau seama de ce mi-au trimis această hotărâre. Am fost deţinut trei ani. Acum să mai primesc un nou termen? E imposibil. Am să mă consult cu juriştii, să văd cum să procedez mai departe”, ne-a spus Alexandru Ursu. El a sunat la aşa-zisa instanţă de judecată, dar nimeni nu i-a răspuns. Poliţistul urmează să trimită o scrisoare pentru a cere lămuriri.
Avocatul Pavel Postică de la Asociaţia „Promo-Lex” a explicat că reducerea termenului de detenţie este legată de modificarea codului penal din regiunea transnistreană care a avut lor în septembrie 2012. Cu toate acestea, juristul se întreabă de ce Alexandru Ursu a fost înştiinţat tocmai acum. „Problema constă în faptul că nu putem înţelege ce poate însemna asta. Hotărârea respectivă vine deja după ce a fost emis decretul de graţiere, care îl scuteşte de pedeapsă în genere. E o situaţie destul de ciudată. Apreciem această hotărâre ca o intimidare la adresa lui. Nu cred că vor merge, la absurd, ca să-l reţină, dar nici nu putem exclude o astfel de posibilitate”, a declarat avocatul.
Greşeală birocratică?
În ultimii ani, jurnalistul Ernest Vardanean a militat pentru eliberarea lui Alexandru Ursu. El consideră că, de fapt, ar putea fi vorba de o greşeală birocratică. „Se pare că „instanţa de judecată” din regiune a dus până la capăt o formalitate, dar într-un mod cu totul stupid. Din punct de vedere juridic este un nonsens, pentru că dreptul de a graţia al preşedintelui se bazează pe constituţie, legea supremă care prevalează deasupra deciziilor instanţei de judecată. Trebuie să întrebăm juriştii, nu politicienii, de ce s-a ajuns la această situaţie”, a spus Ernest Vardanean. Totuşi, jurnalistul i-a recomandat lui Alexandru Ursu să se abţină de la deplasări în oraşul Tighina până când situaţia se va limpezi.