Internațional

Polonia a semnat achiziționarea a 116 tancuri Abrams din SUA

Pentru a se apăra de o eventuală agresiune rusească, Polonia, ţară vecină cu Ucraina, a semnat miercuri, 4 ianuarie, un acord pentru achiziţionarea a 116 tancuri Abrams din SUA, ca parte a consolidării armatei sale, relatează AFP și Agerpres.

Ulterior, tanzacția a fost aprobată de Departamentul de Stat al SUA în luna decembrie.

Ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszak, a declarat în cursul unei ceremonii de semnare a acordului de la Varșovia, că Polonia ”întărește ”pumnul de fier” al armatei poloneze pentru a descuraja efectiv agresorul”.

De asemenea, Oficialul polonez a precizat că primele tancuri Abrams M1A1 prevăzute de acord ar urma să fie livrate în cursul anului în estul Poloniei.

În anul 2022, Polonia a cumpărat deja 250 de tancuri Abrams din Statele Unite, care, potrivit ministrului polonez, ar urma să fie livrate până la sfârşitul anului 2024, potrivit surselor citate.

Ministerul polonez al Apărării a anunțat că valoarea noului contract se ridică la 1,4 miliarde de dolari, din care 200 de milioane sunt finanţaţi de partea americană ca parte a ajutorului acordat Poloniei.

Tranzacția cu privire la cel de-al doilea lot de tancuri are loc la mai bine de 10 luni de la începerea războiului în Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *