Externe

Polonia acuză Belarusul de încălcarea spațiului aerian

Marți, 1 august, Polonia a acuzat Belarusul de încălcarea spaţiului aerian, transmite Agerpres.

Ministerul apărării de la Varşovia a comunicat că două elicoptere belaruse au trecut frontiera în regiunea Bialowieza, la circa 250 de km la est de capitala poloneză, zburând la altitudine mică, ceea ce a îngreunat detectarea radar.

Menționăm că anterior, forţele armate ale Poloniei anunţaseră că elicopterele, care efectuau o misiune de instruire, nu au încălcat spaţiul aerian al ţării, însă ulterior şi-au retractat afirmaţia.

Conform ministerului, Polonia şi-a informat aliaţii din NATO despre incident.

Ministrul apărării Mariusz Blaszczak a ordonat sporirea efectivelor la frontieră şi alocarea unor resurse suplimentare, inclusiv elicoptere de atac, fără a face publice detalii.

Vă amintim că Polonia a reamplasat unele forţe militare dinspre vest înspre est după ce în Belarus au ajuns mercenari din compania rusă Wagner. Sâmbăta trecută, premierul Mateusz Morawiecki şi-a exprimat îngrijorarea privind deplasările Wagner în Belarus, către Polonia, avertizând că astfel situaţia la frontieră devine ”şi mai ameninţătoare”. El a susţinut că mercenarii ”se vor deghiza probabil în grăniceri belaruşi, ajutând imigranţi clandestini să intre pe teritoriul polonez”, şi că este vorba de ”încă un pas către mai multe atacuri hibride pe teritoriul polonez, pentru a destabiliza Polonia”.

Mercenarii lui Evgheni Prigojin au ajuns în Belarus după eşecul revoltei din 23-24 iunie împotriva Moscovei, iar în prezent grupul Wagner participă la instruirea militarilor belaruşi, cu ajutorul experienţei dobândite în războiul din Ucraina.

De asemenea, ministerul apărării de la Minsk a reacţionat la acuzaţii arătând că acestea ”au fost făcute de armată şi de liderii politici polonezi pentru a justifica încă o dată creşterea forţelor şi a mijloacelor în apropierea frontierei belaruse”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *