Internațional

Polonia mută trupe militare în estul ţării, mai aproape de graniţa cu Belarus, din cauza riscurilor legate de prezenţa grupului Wagner

Polonia a decis să mute formaţiuni militare din vestul ţării în est, din cauza potenţialei ameninţări pe care o reprezintă prezenţa grupului Wagner în Belarus, a anunţat vineri, 21 iulie, agenţia de ştiri de stat PAP, citându-l pe secretarul Comitetului de Securitate al ţării, relatează News.ro.

„Antrenamentele sau exerciţiile comune între armata belarusă şi grupul Wagner sunt, fără îndoială, o provocare”, a declarat Zbigniew Hoffmann.

Decizia a fost luată miercuri de Comitetul de Securitate al Poloniei, în cadrul unei reuniuni, a mai precizat Hoffmann.

„Comitetul a analizat posibilele ameninţări, cum ar fi dislocarea unităţilor Grupului Wagner. Prin urmare, ministrul apărării naţionale, preşedintele Comitetului, Mariusz Blaszczak, a decis să mute formaţiunile noastre militare din vestul în estul Poloniei”, a declarat oficialul.

Menționăm că miercuri, liderul mercenarilor Evgheni Prigoijin, a fost prezentat într-o înregistrare video în care le urează bun venit luptătorilor săi în Belarus, spunându-le că nu vor mai participa deocamdată la războiul din Ucraina, dar ordonându-le să-şi adune forţele pentru Africa, timp în care vor antrena armata belarusă.

Oamenii care locuiesc în apropierea graniţei Poloniei cu Belarus au declarat joi că au auzit tiruri şi elicoptere, agravându-le temerile că războiul din Ucraina va ajunge până la ei, potrivit sursei citate.

Menționăm că ministerul Apărării polonez a declarat că monitorizează îndeaproape situaţia de la frontiera cu Belarus şi este pregătit pentru diverse scenarii, a anunţat joi, 20 iulie, instituţia citată, după ce autorităţile de la Minsk au anunţat că mercenarii din gruparea rusă Wagner vor ajuta la antrenarea trupelor speciale belaruse în timpul unor exerciţii militare organizate în apropiere de frontiera dintre Belarus şi Polonia.

”Frontierele Poloniei sunt sigure, monitorizăm continuu situaţia la graniţa noastră de est şi suntem pregătiţi pentru diverse scenarii întrucât situaţia evoluează”, a menţionat Ministerul Apărării polonez într-o declaraţie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *