InternaționalUcraina

Polonia anunță că va trimite Ucrainei tancuri Leopard ca parte a coaliții

Miercuri, 11 ianuarie, Polonia a anunțat că va trimite Ucrainei tancuri Leopard ca parte a unei coaliții internaționale, acestea urmând a fi primele tancuri de fabricație occidentală pe care Kievul le va primi după declanșarea invaziei rusești, relatează Reuters.

Kievul a solicitat tancuri occidentale, printre care și modelul Leopard fabricat în Germania, de la începutul invaziei rusești în data de 24 februarie 2022, dar până acum partenerii săi din Vest i-au furnizat doar tancuri sovietice recondiționate sau modernizate.

Însă, președintele Poloniei, Andrzej Duda a anunțat miercuri că țara sa va preda Ucrainei o companie de tancuri Leopard ca parte a unei construcții de coaliție”.

„Vrem să fie o coaliție internațională”, a adăugat el.

Comentariile sale vin după ce premierul Mateusz Morawiecki a declarat sâmbătă că Polonia nu intenționează să trimită tancuri Leopard Ucrainei fără formarea unei coaliții mai largi.

La rândul său, și cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că rămâne convins de nevoia coordonării livrărilor de arme către Ucraina cu aliații.

Menționăm că Polonia este una dintre puținele țări care au trimis deja tancuri de luptă forțelor ucrainene, fiind însă vorba de tancuri T-72 de fabricație sovietică rămase în dotarea forțelor sale armate după aderarea la NATO.

Leopard 2 este un tanc principal de luptă dezvoltat de compania germană de armament Krauss-Maffei la începutul anilor 1970 pentru Bundeswehr. Tancul a intrat în dotarea armatei germane în anul 1979, înlocuind modelul Leopard 1 în cadrul armatei germane. Mai multe versiuni au fost folosite de Germania și alte 12 țări europene, precum și unele țări din afara continentului.

Aceste tipuri de tancuri au fost utilizate în Războiul din Kosovo de Germania și în Războiul din Afganistan de către Canada și Danemarca, membre ale coaliției internaționale care au luptat împotriva regimului taliban.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *