Internațional

Polonia, foc și pară! Belarus se va confrunta cu noi sancțiuni din partea UE, după anunțul privind desfășurarea de arme nucleare rusești. „Nivelul sancțiunilor va fi mult mai sever pentru regimul Lukașenko”

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că Belarus se va confrunta cu siguranță cu noi sancțiuni din partea UE ca urmare a anunțului lui Vladimir Putin potrivit căruia Moscova a încheiat un acord pentru amplasarea de arme nucleare tactice pe teritoriul belarus, relatează The Guardian.

Dictatorul rus a declarat sâmbătă că a acționat în urma negocierilor cu omologul său belarus, Alexander Lukașenko, despre care a spus că a „ridicat de mult timp problema” unei desfășurări nucleare pe teritoriul țării sale.

Ministerul belarus de externe și-a justificat decizia de a coopera cu Rusia într-un comunicat emis marți, 28 martie, afirmând că Minskul a acționat pentru a se proteja după ani de presiuni din partea SUA și a aliaților săi, menite să îi schimbe direcția politică și geopolitică.

„Acest pas făcut de Rusia… anunțarea desfășurării de arme nucleare în Belarus, va duce cu siguranță la anunțarea unor sancțiuni suplimentare, nivelul sancțiunilor va fi mult mai sever pentru regimul Lukașenko”, a afirmat Morawiecki, în cadrul unei conferințe de presă la București.

Statele Unite au acuzat Rusia de destabilizarea Belarusului și de transformarea vecinului său mai mic într-un „ostatic nuclear”. Un oficial de rang înalt al administrației Biden a declarat că nu există semne că Moscova ar intenționa să-și folosească armele nucleare.

De asemenea, Morawiecki a declarat că se află în discuții zilnice cu alți lideri UE cu privire la un al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și că acesta va include mai multe măsuri vizând Belarusul.

În luna februarie, Polonia a anunțat că va închide un punct cheie de trecere a frontierei cu Belarus, pe fondul creșterii tensiunilor după ce un jurnalist de origine poloneză a fost condamnat la opt ani de închisoare de către un tribunal belarus într-un proces despre care Varșovia spune că a fost motivat politic.

Polonia ia în considerare și alte limitări ale traficului transfrontalier, a declarat astăzi Morawiecki.

„Ne învecinăm cu Belarus și, ca parte a relațiilor noastre bilaterale, luăm în considerare înăsprirea parametrilor traficului de pasageri și de marfă pentru a transmite un semnal că nu acceptăm acțiuni care servesc Rusiei în acțiunile sale agresive în Ucraina”, a adăugat liderul de la Varșovia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *