Spectacole

Polonia pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”

Totul a început anul trecut, când Teatrul Național „Mihai Eminescu” a montat piesa „În largul mării” de Slawomir Mrozek. Apoi, la Chișinău s-a deplasat o echipă formidabilă de artiști polonezi de la Teatrul „Aleksander Węgierka” din Białystok compusă din regizorul Agnieszka Korytkowska-Mazur, pictorul scenograf Paweł Dobrzycki şi coregraful Maciej Zakliczynski, care au montat, împreună cu actorii moldoveni piesa „În largul mării” de același Mrozek. Au trecut doar câteva luni ca, în această săptămână, întreaga trupă a Teatrului „Aleksander Węgierka” din Białystok să vină în Republica Moldova și să delecteze publicul local cu piese de înaltă calitate. După cum a declarat Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național, integrarea europeană se va face prin teatru. Or, evenimentul este susținut în întregime de Ministerul Culturii din Polonia și Ambasada Poloniei în Republica Moldova. În perioada 1-8 noiembrie au avut și vor avea ocazia să urmărească spectacolele moderne, proaspete, lucrate în stilistica proprie teatrului polonez contemporan.

Evenimentul a debutat cu premiera „Casa de pe graniță” după Slawomir Mrozek, regie Agnieszka Korytkowska-Mazur, și a continuat cu 3 spectacole de succes produse de Teatrul „Aleksander Węgierko” din Białystok:
SHAKESPEARE de Dana Łukasińska, programat pentru 3 şi 4 noiembrie, 18.30 – e un spectacol complex despre pasiunile dorințelor umane, despre violența în artă, teatralizarea politicii și politizarea teatrului.

GUGUŁY (AGURIDE), de Wioletta Grzegorzewska, 5 şi 6 noiembrie, 18.30 – spune povestea intrării în adolescență, în contextul realității poloneze, a celor ce nu vor părăsi vreodată cătunul Hektary, un sat oarecare, precum și a celor care aleg să-și ducă viața la oraș. Procesul de amnezie îi însoțește frecvent: „Cu cât te duci mai departe, cu atât mai puțin îți vei aminti de unde ai venit”. Doar ecoul repetă. „Poți ieși din sat, dar satul nu va ieși din tine”. Să urmărim povestea acestui sat ce seamănă leit cu unele din localitățile noastre, cu multă atenție.

GLANY NA GLANC (CHERRY DOCS), de David Gow, 7 şi 8 noiembrie, 18.30 – descrie o întâlnire între două persoane cu atitudini diametral opuse: un skinhead care a ucis un indian și un evreu liberal care îi va fi avocat. Nimic nu sugerează posibilitatea unei cooperări între cei doi. Totuși, avocatul întreprinde o tentativă curajoasă de a înțelege mentalitatea clientului său. Piesa a avut premiera în Canada acum 15 ani și explorează problemele ce încă mai există în Polonia, cazurile de naționalism și agresiune rasistă.

De asemenea, în holul teatrului va fi organizată o expoziție de afiș teatral cu lucrări aduse din Białystok. Nu ratați unul din cele mai importante evenimente teatrale din această toamnă.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *