Politică

Popescu, după declarațiile Moscovei privind înlocuirea sintagmei „LIMBA ROMÂNĂ” în legislație: „În R. Moldova se vorbește limba română. Limba pe care o vorbim ne aparține”

Ministrul de Externe, Nicu Popescu a comentat reacția Moscovei, după ce joi, 2 martie, Parlamentul Republicii Moldova a votat înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate legile naționale. Astfel, potrivit lui Nicu Popescu, felul în care ne numim limba pe care o vorbim, este decizia noastră.

„Suntem indignați de indignarea Federației Ruse. Limba pe care o vorbim ne aparține. Decizia de cum numim aceasta limbă ne aparține și absolut nicio țară din lume nu are dreptul legal, moral de a comenta acest lucru”, a declarat Nicu Popescu în cadrul unei conferințe de presă susținută vineri după-amiază, transmite TV8.

„În R. Moldova se vorbește limba română. R. Moldova are o comunitate de istorie, cultură și limbă cu România. Inclusiv în virtutea acestei comunități, R. Moldova face parte din familia europeană, vom adera la UE, indiferent de comentariile sau lipsa de comentarii din partea unor state terțe”, a adăugat Popescu.

Vă amintim că joi, 2 martie, Moscova a reacționat după ce Parlamentul a votat în prima lectură că limba română va lua locul „limbii moldovenești” în toată legislația Republicii Moldova. De asemenea, Rusia s-a arătat, iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat pe canalul său de Telegram că „Moldova își abandonează limba maternă”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. În Basarabia, pe care au încercat sa ne-o rusifice, se recunoaște vorbirea romanească. Mulțumesc celor care au pus unarul la recunoașterea românității Basarabiei și la apropiata UNIRE, în memoria mamei mele, de care sunt mândru că, moldoveancă, a fost profesoară de limba română în țara românească toată viața, fusese studentă înainte de războiul II mondial la Soroca, cu un frate al ei, profesor de matematică la Cernăuți, care și-a dat viata voluntar pe Nistru împotriva sovieticilor care aveau să ne ocupe tara, pentru izbânda de acum după 80 de ani de suferință și rezistență.

    1. Hai să dăm mână cu mână
      Cei cu inima româna,
      Să-nvârtim hora frăției
      Pe pământul României!

      Iarba rea din holde piară!
      Piară dușmănia-n țară!
      Între noi să nu mai fie
      Decât flori și omenie!

      (Vasile Alecsandri, ”Hora Unirii”)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *