CSI / RusiaMoldovaPolitică

Portavocea Moscovei, Maria Zaharova, ”iritată” că autoritățile Chișinăului declară Rusia drept principalul pericol pentru Republica Moldova

Autoritățile Republicii Moldova ar încerca să arunce în cârca Rusiei vina pentru incompetența cu care au administrat statul, a declarat purtătorul de cuvânt al MID-ului de la Moscova, Maria Zaharova, care a vorbit despre noua Strategie de Securitate Națională a Republicii Moldova, prezentată de șefa statului Maia Sandu săptămâna trecută, transmite Deschide.md

”Este evident că scopul dispozițiilor anti-ruse din noua Strategie de Securitate Națională a R. Moldova constă în încercarea de a arunca pe spatele Rusiei vina pentru incompetența autorităților moldovenești înaintea alegerilor generale de pe 5 noiembrie și pentru a justifica noile măsuri represive împotriva libertății de exprimare și a opoziției. Se observă, de asemenea, dorința de a obține un nou ajutor financiar de la sponsorii occidentali. Nu este întâmplător faptul că documentul a apărut înaintea celei de-a patra întâlniri a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova”, a declarat Zaharova.

Potrivit acesteia, acest document, în esență, nu conține nimic nou, reprezentând ”un set standard de acuzații nefondate la adresa Rusiei pentru toate păcatele moarte, precum subminarea ordinii constituționale, șantajul energetic, finanțarea ilegală a unor grupuri criminale și răspândirea dezinformării”.

”Ca metodă de contracarare a acestor ”amenințări hibride” se propune creșterea finanțării sectorului apărării și securității, intensificarea cooperării cu NATO și statele membre, precum și extinderea instrumentelor pentru încălcarea libertății de exprimare și a opoziției. Toate aceste orientări, motivate de poziția deschis rusofobă a conducerii țării, au fost deja de nenumărate ori exprimate de Chișinău, care a urmat un curs clar anti-rus în ultimul an și jumătate. Acum, se pare că sunt hotărâți să le fixeze la nivel doctrinar” a mai declarat Zaharova.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Serghei Lavrov, a indicat, că noua strategie de securitate națională a R. Moldova are ca scop să înlocuiască un document similar din anul 2011, care recunoștea necesitatea menținerii unor relații reciproc avantajoase și dezvoltarea unui parteneriat strategic cu Rusia, precum și dezvoltarea potențialului de cooperare bilaterală pe baza principiilor suveranității și a respectului reciproc.

”O asemenea turnură la 180 de grade nu are nicio bază. Rusia a avut întotdeauna un respect profund pentru interesele R. Moldova și ale poporului său, cu care ne leagă secole de istorie a relațiilor constructive și prietenești” a subliniat Zaharova.

Vă amintim că Maria Zaharova și-a permis în repetate rânduri să atace Chișinăul și să vorbească urât despre președintele Maia Sandu.

Totodată, mai amintim și că ”ajutorul” Rusiei pentru Basarabia a început în 1812, odată cu anexarea teritoriilor dintre Prut și Nistru. După 100 de ani de ocupație, Basarabia a reușit să scape în urma Marii Uniri din 1918, însă a urmat raptul din 1940. ”Ajutorul” Moscovei a urmat cu trei valuri de deportări forțate ale populației băștinașe, precum și cu foametea organizată din 1946-1947.

Totodată, timp de mai bine de 50 de ani a fost promovată o campanie agresivă de rusificare a celor rămași, cu inventarea unei limbi artificiale, cea moldovenească, și cu predarea unei istorii false.

”Prietenia” rusă s-a făcut simțită și după destrămarea URSS. În 1992, Rusia provoacă un război pe teritoriul R. Moldova pentru a o împiedica să se reunească cu România și să iasă astfel din sfera sa de influență. În războiul de pe Nistru, oamenii Moscovei au ucis cu arme livrate de Moscova sute de cetățeni moldoveni. 

Regimul separatist de la Tiraspol a fost întreținut timp de peste 30 de ani de Rusia, care a ținut să ”ajute” economic și malul drept al Nistrului ori de câte ori Chișinăul dădea semne de nesupunere. Embargouri, sistarea unilaterală a livrărilor de gaze, tăierea livrărilor de energie electrică de către Transnistria controlată de Rusia, susținerea unor politicieni corupți și organizarea schemelor criminale de spălare a banilor pe teritoriul R. Moldova. Asta înseamnă ”atitudinea respectuoasă” a Rusiei față de R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Care o fi moldoveanul care a lasat-o cu ochii-n soare pe madama asta de Rahatova de ofteaza atata ?!
    O fi igorica dodonel?

  2. Problema e totuși în aer. Autoritățile râma declară rassia pericol, bla, bla, bla dar… uită să iasă din csi, mai mult fac un balet supergrețos ca să prostească proștii denunțând alene câte un paragraf, câte un articol, câte o virgulă din diversele documente semnate la csi. Multipolaritate, lipsă de caracter și de demnitate umană NUMELE TĂU E RM!!!
    Câtă vreme NU se iese din csi, NU se scot monumentele sovietice oribile îndreptate împotriva Românei și a întregii UE, tot ceea ce fac și declară „palitic” aleșii din râma e egal cu apă de ploaie și arată că doar INTERESUL DE MOMENT le dictează să acționeze așa, ei nu au convingeri (mai puțin cele pobedisto-bolșevice desigur)!!!

  3. Grav nu e atat ce zice tanti Zaharova, care macar e rusoaica si inca bine-platita pentru ce zice – grav e de fapt ca inca o majoritate a moldovenilor (sau cum sa-i numim? Moldo-romanilor?) sunt adanc convinsi ca de la Rusia vine salvarea si fericirea. Acesti amputati cerebral inca si acum asculta si cred posturile de dezinformare rusesti. Nimeni nu-i mai obliga sa faca asta! Ce debita acum cateva zile o cunostinta din RM? Ca dupa atacul din Israel, Ilan Sor in marinimia sa a vrut sa plateasca din banii sai transportul pe cale aeriana a moldovenilor ce se afla acolo, dar iata Maia Sandu nu le permite intrarea in tara… Intrati pe chaturile rusesti si priviti cum li se dau like-uri la rusi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *