Externe

Premierul Italiei cere Indiei să joace un rol central în terminarea războiului rus din Ucraina, după încheierea unui parteneriat strategic cu New Delhi

Premierul Italiei, Giorgia Meloni şi-a exprimat speranţa ca India să se folosească de preşedinţia G20 pentru a ajuta la negocierea sfârşitului din Ucraina, după ce a dezvăluit un nou parteneriat strategic cu New Delhi, relatează News.ro.

Săptămâna aceasta, New Delhi a găzduit o reuniune a miniştrilor de Externe din G20, la care invazia Ucrainei de către Rusia s-a aflat în capul agendei.

India, care prezidează anul acesta Grupul Celor Douăzeci (G20), întreţine o prietenie veche cu Rusia şi de asemenea nu a condamnat invazia rusă a Ucrainei.

”Premierul (Narendra) Modi cunoaşte foarte bine poziţia Italiei, care este de susţinere deplină a integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a declarat Georgia Meloni, invitata premierului indian Narendra Modi.

”Noi sperăm amândoi ca India, la preşedinţia G20, să joace un rol central în facilitarea procesului negociat de încetarea ostilităţilor”, a continuat Meloni, în cadrul unei conferinţe comună de presă cu premierul indian.

La rândul său, Narendra Modi a declarat presei că ”de la începutul Războiului din Ucraina, India a arătat clar că numai dialogul şi diplomaţia pot rezolva conflictul”.

”India este pregătită să contribuie deplin la orice proces de pace”, a mai adăugat el.

Războiul rus din Ucraina este un subiect delicat pentru India – un client important al Moscovei în domeniul militar, care şi-a crescut de un an importurile de petrol rusesc.

Menționăm că în pofida faptului că New Delhi nu a condamnat agresiunea rusă în Ucraina, Modi îi spunea în septembrie 2022, lui Putin că ”nu este momentul războiului”, declaraţii interpretate atunci ca o critică.

Giorgia Meloni şi Narendra Modi s-au angajat, la summitul lor, la un nou parteneriat strategic, care să includă o mai mare cooperare în domeniul apărării şi la lansarea unor exerciţii militare comune, potrivit sursei citate.

De asemenea, oficialul indian a anunţat că India salută angajamentul Italiei în favoarea unei ”participări active” în regiunea Asia-Pacific şi a anunţat că cele două ţări analizează posibilitatea unei cooperări sporite în domeniul energeti regenerabile.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *