ExterneUE / Nato

Premierul Poloniei: „Grupul Wagner este extrem de periculos și sunt mutați pe flancul estic al NATO pentru a-l destabiliza”. „Trebuie să fim conștienți că numărul provocărilor va crește”

Luptătorii din forța mercenară privată Wagner a Rusiei sunt mutați în apropierea flancului estic al NATO pentru a destabiliza alianța militară, a afirmat joi, 3 august, premierul Poloniei, relatează The Guardian.

Mercenarii Wagner au început să se antreneze cu armata națională din Belarus, ceea ce a determinat Polonia să înceapă să mute peste 1.000 de soldați mai aproape de graniță. Marți, aceasta a acuzat Belarusul că i-a încălcat spațiul aerian cu elicoptere militare.

„Trebuie să fim conștienți că numărul provocărilor va crește”, a declarat Mateusz Morawiecki, potrivit Reuters, după ce s-a întâlnit cu președintele lituanian Gitanas Nausėda în estul Poloniei.

„Grupul Wagner este extrem de periculos și sunt mutați pe flancul estic pentru a-l destabiliza”.

Politicienii s-au întâlnit în Gura Suwałki, o zonă de importanță strategică a teritoriului polonez, între Belarus și exclava rusă Kaliningrad, care unește statele baltice cu alte state membre NATO.

Nausėda a declarat că numărul luptătorilor Wagner din Belarus ar putea fi mai mare de 4.000.

„Nu trebuie să vorbim doar despre măsuri la nivel național, ci și despre… ce ar trebui făcut dacă această situație devine și mai complicată, inclusiv închiderea graniței cu Belarus”, a declarat Nausėda.

„Acest lucru ar trebui făcut în mod coordonat între Polonia, Lituania și Letonia”.

Belarus a permis președintelui rus Vladimir Putin să folosească teritoriul său ca rampă de lansare pentru invazia Ucrainei, dar nu și-a angajat încă propriile trupe în război.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *