ActualitateExterne

Premiu din Germania, de 100 de mii de euro, pentru Maia Sandu, pentru „consolidarea democrației” sau păstrarea statalității „moldovenești”?

Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a fost înmânat joi, 20 februarie, în Germania, Premiul Reinhard Mohn 2025. Distincția este acordată pentru „angajamentul în consolidarea democrației”.

Ceremonia s-a desfășurat la Teatrul Gütersloh și a putut fi urmărită online. Au participat invitați din lumea politică, a afacerilor, științei și culturii din Germania, iar laudațio-ul au fost susținut de președintele federal Frank-Walter Steinmeier și Liz Mohn, membru de onoare al Consiliului de administrație și reprezentant la nivel mondial al Fundației Bertelsmann. De altfel, președintele Germaniei, în luarea sa de cuvânt vorbeste despre Rep. Moldova ca fiind „o țară multietnică”, enumerând și „națiunile” care o constituie: „moldoveni vorbitori de limbă română, români, ucraineni, găgăuzi, tătari, romi și alții”: „„Dar să nu uităm că, chiar și fără a lua în considerare Transnistria, Moldova este o țară multietnică, cu o majoritate de moldoveni vorbitori de română și minorități semnificative de români, ucraineni, găgăuzi, tătari, ruși, bulgari și romi. În funcție de situația politică, din anumite regiuni ale țării poate veni presiune asupra Chișinăului, presiune ce poate fi exploatată din exterior.” (sursa: https://www.bundespraesident.de/SharedDocs/Reden/DE/Frank-Walter-Steinmeier/Reden/2025/02/250220-Laudatio-Maia-Sandu-Guetersloh.html). Doamna președinte Maia Sandu nu îl contrazice…

Premiul Reinhard Mohn se acordă de Fundația Bertelsmann o dată la doi ani. Fundația Bertelsmann este o organizație non-profit, cu sediul în Gütersloh, Germania. Aceasta desfășoară proiecte de cercetare, dezvoltă soluții inovatoare și susține reforme democratice.

Șefa statului Rep. Moldova a decis să doneze premiul de 100 000 de euro. Cea mare parte va fi direcționată pentru susținerea proiectelor de dezvoltare în satul natal al Maiei Sandu, – Risipeni, raionul Fălești. Ironic, numele satului de baștină Risipeni, duce cu gândul la termenul de „risipă” care poate fi de de timp, de energie, de bani…cam ceea ce s-a întâmplat cu toate finanțările externe acordate Rep. Moldova…

Ne întrebăm dacă nu cumva Maia Sandu ar fi putut fi propusă pentru acest premiu de consilierul său german, Hans Martin Sieg sau de alți prieteni influenți din Germania care fac politica externă a Rep. Moldova. Acea Germania care, alături de Ungaria, Ucraina și Rusia, susține statalitatea „moldovenească” și se opune ideii de reunificare a națiunii române.


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *