CSI / Rusia

(PRESA GERMANĂ) „Nu știm dacă Putin vrea sau nu să pună capăt într-adevăr războiul din Siria”

Perspectivele armistiţiului în Siria el le-a estimat sceptic. „Mi-e teamă că în acest război, în cel mai bun caz, are loc doar o pauză. Şanse pentru un proces de pace reală nu sunt prea multe … Vladimir Putin nu ne-a dovedit încă faptul că este cu adevărat interesat de sfârşitul războiului în Siria”. Assad şi aliaţii săi au convenit asupra unui armistiţiu pentru „regrupare” şi scopul lor final este că prin „mijloace militare să schimbe echilibrul puterii, că Assad să nu mai aibă nevoie să negocieze”, sugerează Ross.

Expertul nu exlude faptul că Siria va fi în cele din urmă împărţită în mai multe părţi. „Pericolul este că, în curând, poporul Siriei va avea de ales între doar două opţiuni: Assad sau Statul Islamic”. Atunci ISIS, dându-se drept apărător al musulmanilor sunniţi va atrage şi mai mulţi oameni de partea sa.”

Ross împărtăşeşte opinia potrivit căreia Putin foloseşte războiul din Siria pentru a pune în mod deliberat presiune asupra Europei, provocând un aflux de refugiaţi. Scopul principal al preşedintelui Federaţiei Ruse este de a face din Rusia o putere „cheie” în Orientul Mijlociu. „Chiar dacă Putin a pătruns [în Siria] într-adevăr în scopul de a lupta împotriva ISIS, în orice caz a atins efectul opus”, a adăugat consilierul.

Politica de „reţinere” a preşedintelui Barack Obama este explicată de Ross prin faptul că acesta are „prea aproape de inima lecţiile războiului din Irak … Dar Siria – Siria nu este Irakul, avem de a face în Siria cu revoltă împotriva regimului crud. În Irak, în schimb, a fost vorba despre o intervenţie militară care viza răsturnarea regimului. Această „auto-constrângere” s-a transformat într-o catastrofă umanitară”.

Când a fost întrebat ce ar putea face în această situaţie Occidentul, Ross a spus: „Noi ar trebui cel puţin să insistăm asupra creării de coridoare umanitare pentru aprovizionarea oraşelor asediate de forţele lui Assad”. În cazul în care nu acceptă, atunci „este necesar să se insiste asupra stabilirii unor zone de protecţie pe teritoriul Siriei”. „Ar fi, de asemenea, ocazia să verificăm dacă Putin este serios cu privire la încetarea focului şi a procesului politic”, a declarat Ross.

Insistenţa în aceste probleme nu ar fi condus la un conflict între Rusia şi NATO, este convins Ross: „Putin ar înţelege acest semnal. El nu este impulsiv, ci foarte atent şi verifică cât de departe poate merge. Acum el vede că poate continuă .. să intimideze Occidentul. Nici în Ucraina, nici în Siria, nimeni nu i se opune”. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *