Internațional

Președintele Germaniei declară că „nu există loc de visuri vechi când ne uităm la Rusia astăzi”

Invadarea Ucrainei de către Rusia a provocat o „ruptură epocală” între relațiile germane cu Moscova iar războiul a spulberat visul fostului președinte sovietic Mihail Gorbaciov cu privire la „un cămin european comun” a declarat vineri, 28 octombrie, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, relatează Reuters și Hotnews.

Steinmeier, care provine dintr-o aripă a Partidului Social Democrat german care a promovat de decenii crearea unor relații economice apropiate cu Rusia pentru a o ancora în sistemul global occidental, a subliniat că războiul declanșat de Vladimir Putin la 24 februarie reprezintă o schimbare de eră.

„Nu există loc de visuri vechi când ne uităm la Rusia astăzi”, a mai afirmat el într-un discurs adresat națiunii, adăugând că agresiunea rusească „a aruncat Germania într-o altă epocă, într-o lipsă de securitate pe care am crezut că am depășit-o: o perioadă marcată de război, violență și fugă, de îngrijorări cu privire la extinderea războiului ca un foc în Europa.

Vă amintim că Steinmeier a făcut o vizită surpriză la Kiev marți, după ce săptămâna trecută cancelaria sa anunțase că planurile au fost anulate din cauza îngrijorărilor legate de securitate.

În cazul vizitei el a promis Ucrainei că Germania va aproba livrarea de noi arme către Kiev, subliniind că Berlinul este deja „unul dintre principalii furnizori ai apărării aeriene a Ucrainei”.

„Treizeci de tancuri Gepard, trei lansatoare de rachete multiple Mars II, câteva mii de tunuri antiaeriene, unul dintre cele mai moderne sisteme de apărare aeriană din lume, Iris-T. Sper că va ajuta să îi facem pe oameni să fie mai în siguranță, să-i protejăm de agresiunea brutală a Rusiei”,a spus acesta.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *