PoliticăSpre UE

Președintele Parlamentului a discutat, la Dublin, cu omologii săi despre parcursul european al R. Moldova

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, aflat la Dublin pentru a participa la Conferința Europeană a Președinților de Parlament, a avut întrevederi cu omologii săi din diferite țări, cu care a discutat despre parcursul european al țării noastre, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Cu președintele Parlamentului Finlandei, Jussi Kristian Halla-Aho, a abordat situația din regiune, provocările cu care se confruntă Republica Moldova și reformele pe care le face țara noastră în domenii-cheie precum justiție, economie, apărare, energetică. „Suntem recunoscători că putem miza pe sprijinul Finlandei în aspirațiile noastre europene”, a menționat Igor Grosu.

În discuțiile cu conducerea Parlamentului Țărilor de Jos, Vera Bergkamp și Jan Anthonie Bruijn, au fost discutate subiecte ce țin de prioritățile Parlamentului, relațiile bune dintre cele două țări, procesul de aderare la UE și sprijinul pe care ni-l oferă partenerii olandezi în mai multe domenii. „Mi-am exprimat recunoștința pentru că doar în ultimul an, am făcut pași importanți în aprofundarea relațiilor – ministerele de externe au semnat Protocolul de modificare a Convenției bilaterale prin care este evitată dubla impunere privind impozitele pe venit și pe capital. Zilele următoare, la Chișinău, vom găzdui un forum al oamenilor de afaceri din țările noastre. De asemenea, în luna aprilie, Guvernul olandez a deschis o Ambasadă la Chișinău. Toate aceste acțiuni reprezintă un semnal puternic de sprijin și prietenie”, a precizat Igor Grosu.

La Dublin, Igor Grosu a avut o întrevedere cu președinta Camerei Reprezentanților a Parlamentului Federal al Regatului Belgiei, Eliane Tillieux, și președinta Senatului, Stephanie D’Hose. Oficialii au discutat despre consolidarea legăturilor dintre cele două țări, colaborarea în domenii de interes reciproc, precum și deschiderea Ambasadei Belgiei la Chișinău în luna septembrie, care marchează o nouă etapă în dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Șeful Legislativului a menționat că Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene. „În 2024 Belgia va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene și mizăm pe susținere în această perioadă importantă pentru țara noastră”, a spus Igor Grosu.

Discuțiile cu vicepreședinta Parlamentului Letoniei, Zanda Kalnina-Lukasevica, și cu vicepreședinta Bundestagului Republicii Federale Germania, Aydan Özoğuz, au fost despre parcursul european al Republicii Moldova și agenda parlamentară. „Anul 2023 este foarte important pentru Moldova din punct de vedere al reformelor în domenii precum justiția, economia, energetică, infrastructură și securitate. Suntem recunoscători pentru sprijinul continuu al Letoniei și al Germaniei în realizarea acestor reforme, care ne vor permite să ne urmăm calea de aderare la UE și să devenim mai conectați cu Europa”, a fost mesajul transmis de Igor Grosu.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a participat, în perioada 28-29 septembrie, la Conferința Europeană a Președinților de Parlament din statele membre ale Consiliului Europei, care a  avut loc la Dublin. Reuniunea s-a desfășurat sub auspiciile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și are loc o dată la doi ani. La ediția curentă și-au anunțat participarea peste 60 de președinți și vicepreședinți de parlament din 46 de țări membre ale Consiliului Europei, peste 400 de delegați din țările cu statut de partener sau observator și șefi ai mai multor adunări parlamentare.

Foto: Parlament

img23007635
img23007635
img23007635
img23007635
img23007635

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *