ActualitateInternațional

Președintele Poloniei i-a criticat pe Macron și Scholz: A dialoga cu Putin este ca și când ai fi stat de vorbă cu Hitler

Președintele Poloniei, Andrzej Duda i-a criticat pe liderii Franței și Germaniei din cauza convorbirilor telefonice pe care aceștia le-au avut cu Vladimir Putin, informează Reuters. Liderul polonez a declarat că a dialoga cu Putin este ca și când ai fi stat de vorbă cu Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit cotidianului german Bild.

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele Franței, Emmanuel Macron au purtat mai multe discuții „între patru ochi” cu Putin la telefon de când Rusia a invadat nejustificat și violent Ucraina.

În special, Macron, a stârnit mânia Kievului după ce a spus că Rusia nu ar trebui să fie „umilită” pentru a păstra șanse de a se ajunge la o soluție diplomatică.

În cadrul interviului pentu Bild, publicat inițial miercuri pe YouTube, Andrzej Duda a spus că astfel de discuții nu fac decât să legitimizeze un război ilegal în Ucraina.

„A vorbit cineva în felul ăsta cu Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial?” a întrebat Duda. „A spus cineva că Hitler ar trebui să își salveze onoarea? Că ar trebui să procedăm într-un mod care să nu fie umilitor pentru Adolf Hitler? Nu am auzit astfel de voci.”

Într-o conferință telefonică cu Putin pe data de 28 mai, Scholz și Macron l-au îndemnat să îi elibereze pe cei 2.500 de luptători ucraineni capturați la uzina Azovstal din orașul Mariupol și să vorbească direct cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit Palatului Elysee.

Italia și Ungaria au cerut Uniunii Europene să facă un apel explicit pentru o încetare a focului în Ucraina și pentru reluarea negocierilor de pace cu Rusia. Cele două state UE au adoptat o poziție diferită față de Polonia care pledează pentru o atitudine mai aspră față de Moscova.

Sursa: Digi24.ro


1 comentariu

  1. Liderii Poloniei și Țărilor Baltice au mai multă demnitate decât lingăii Makaron, Șolț și baba Merkel !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.