InternaționalRăzboi

Președintele Turciei a discutat în aceeași zi cu Putin și Zelenski despre deblocarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră

Luni, președinții Rusiei și Ucrainei au purtat discuții separate cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan despre planurile de redeschidere a unor coridoare pentru exportul în siguranță a grânelor din Ucraina prin Marea Neagră, transmite Politico.

Speranțele ca părțile implicate să ajungă la o înțelegere cu privire la deblocarea porturilor ucrainene sunt ceva mai mari după discuțiile telefonice ale lui Erdogan cu Putin și Volodimir Zelenski.

ONU și Turcia încearcă să medieze negocierile cu Rusia și Ucraina pentru ca milioanele de tone de grâne care au rămas în depozitele ucrainene să poată ajunge în țările care au cel mai mare nevoie de ele, precum Egipt, Tunisia și Algeria.

Însă, tensiunile sunt ridicate din cauza grâului din Ucraina furat de ruși. Ministerul de Externe ucrainean a acuzat Rusia că ar fi furat cel puțin 400.000 de tone de cereale din țara pe care au invadat-o în luna februarie.

Erdogan și Putin urmează să discute față în față despre Ucraina

Kremlinul adeclarat că discuțiile cu președintele Turciei au avut loc „în ajunul viitorului summit ruso-turc” ce va avea loc în curând și unde este de așteptat ca Erdogan și Putin să se întâlnească față în față, transmite Digi24.ro.

În anunțul Kremlinului se mai menționează și că „un schimb de păreri despre situația din Ucraina a continuat, inclusiv în contextul eforturilor coordonate pentru garantarea siguranței de navigare în Marea Neagră și a exporturilor de grâne spre piețele globale”.

De asemenea, Erdogan a vorbit și cu liderul de la Kiev despre coridoarele marine. Președintele Ucrainei a transmis printr-un mesaj pe Twitter că cei doi lideri „au discutat importanța deblocării porturilor ucrainene și continuarea exporturilor de grâne”.

Potrivit lui Volodimir Zelesnki cele două părți ar trebui „să împiedice Rusia să ne fure cerealele din teritoriile temporar ocupate.”

Ultima parte a mesajului lui Zelenski arată că Kievul este îngrijorat de eforturile Moscovei de a stabili noi rute comerciale care să lege porturile ocupate din Ucraina, precum cele din Berdiansk sau Mariupol, de destinații din străinătate care ar urma să primească grâul ucrainean furat de ruși, precum porturile din Turcia.

Cerealele reprezintă o cincime din toate exporturile Ucrainei, potrivit datelor oficiale citate de Reuters.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *