CSI / RusiaUcraina

Președintele Ucrainei acuză Moscova că blochează peste 100 de nave cu alimente de câteva săptămâni

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că agresiunea rusă „distruge piața alimentară” și a acuzat Moscova că blochează trecerea a peste 100 de nave cu alimente „de săptămâni”, relatează CNN.

Zelenski a făcut aceste observații într-un discurs adresat participanților la Conferința miniștrilor agriculturii de la Berlin.

„În acest moment, în timp ce discutăm la acest forum, peste 100 de nave care transportă alimente așteaptă lângă Bosfor (strâmtoarea din Turcia). De ce? Pentru că trebuie inspectate, iar reprezentanții ruși blochează această inspecție”, a spus Zelenski, vorbind în engleză la conferință. „Navele sunt reținute săptămâni întregi.”

„Înseamnă prețuri mai mari pentru Europa. Pentru Asia, înseamnă o amenințare tot mai mare de instabilitate socială. În Africa, pentru țări precum Etiopia sau Sudan, înseamnă mese goale pentru mii și mii de familii”, a continuat Zelenski.

El a spus că „lumea are nevoie de mai multă hotărâre și mai multă cooperare pentru a opri agresiunea care distruge piața alimentară” și „pentru a opri orice stat care blochează marea și distruge lanțurile de aprovizionare cu alimente, pentru a aduce în fața justiției orice tiran care încearcă să facă din foamete un instrument de influență politică”.

Președintele ucrainean a declarat, înainte de invazia rusă a Ucrainei din februarie 2022, că Ucraina „exporta șase milioane și jumătate de tone de alimente în fiecare lună”.

Dar acum transporturile au fost reduse la jumătate, din cauza a ceea ce el a spus că este agresiunea Rusiei și acțiunile de blocare a exporturilor de alimente ale Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *