Ucraina

Președintele Ucrainei ar urma să se vadă cu Papa Francisc. Întâlnirea are loc după ce Suveranul Pontif a anunțat că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski urmează să se întâlnească sâmbătă, 13 mai, cu Papa Francisc la Vatican, au declarat surse diplomatice, la câteva zile după ce Papa a declarat că Vaticanul este implicat într-o misiune de pace pentru a încerca să pună capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina.

Menționăm că această vizită planificată nu a fost anunţată oficial, în timp ce Papa Francisc nu a dat detalii despre iniţiativa sa de pace.

Menționăm că Ucraina a declarat că nu cunoaște nimic despre inițiativa Papei Francisc de a pune capăt războiului, pe care a anunțat-o în timp ce se întorcea din Ungaria la Roma – potrivit unei surse CNN. Un oficial ucrainean apropiat de Biroul Președintelui de la Kiev, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat că ”președintele Volodimir Zelenski nu și-a dat acordul pentru astfel de discuții în numele Ucrainei”.

Guvernul de la Kiev nu a adăugat niciun comentariu după apariţia informaţiilor referitoare la deplasarea preşedintelui Zelenski la Vatican, iar biroul președintelui ucrainean nu face niciodată publice în avans detalii despre planurile vizitelor sale, din motive de securitate, menţionează Reuters.

De la invazia rusă în Ucraina, papa a pledat pentru pace practic săptămânal şi şi-a exprimat în mod repetat dorinţa de a acţiona ca un intermediar între Kiev şi Moscova. Până acum, oferta sa nu a primit niciun răspuns oficial.

Prim-ministrul ucrainean Denîs Şmîhal s-a întâlnit cu papa luna trecută şi a declarat că a discutat despre ”formula de pace” prezentată de Volodimir Zelenski. De asemenea, el a spus că l-a invitat pe suveranul pontif să viziteze Kievul.

Papa Francisc, în vârstă de 86 de ani, declarase anterior că doreşte să viziteze atât Kievul, cât şi Moscova într-o misiune de pace.

O sursă politică italiană a confirmat că Zelenski ar putea fi la Roma la sfârşitul săptămânii şi a declarat că, dacă va fi cazul, el se va întâlni şi cu premierul italian Giorgia Meloni, care este o aliată fermă a Ucrainei.

Ştirea despre vizita lui Zelenski a fost anunţată iniţial de agenţia de ştiri italiană ANSA, care mai spune că Volodimir Zelenski ar urma să se ducă şi în Germania în acest weekend.

Poliţia germană anunţase la începutul lunii că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va veni la Berlin în data de 13 mai, dar o sursă de securitate a declarat ulterior pentru Reuters că dezvăluirea publică a vizitei a fost prematură şi că acum nu este clar dacă aceasta va mai avea loc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *