Externe

Președintele Ucrainei, către populația din Belarus: „Kremlinul a decis deja totul pentru voi. Voi nu sunteți sclavi sau carne de tun. Nu trebuie să muriți”

Război în Ucraina, ziua 124. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a lansat un apel către cetăţenii din Belarus să nu se lase târâţi în războiul împotriva Ucrainei, relatează Agerpres

„Kremlinul a decis deja totul pentru voi!”, a declarat duminică seara liderul de la Kiev, într-o alocuţiune video. „Dar voi nu sunteţi sclavi sau carne de tun. Nu trebuie să muriţi!”, le-a transmis el, adăugând că poporul nu trebuie să permită altora să ia decizii pentru Belarus.

De asemenea, președintele Ucrainei a mai spus că Belarusul este atras în război într-un mod mai intens decât la începutul invaziei ruse pe scară largă în Ucraina.

Zelenski, către populaţia din Belarus: „Nu vă lăsaţi târâţi în război! Nu trebuie să muriţi!”. Putin trimite rachete nucleare Iskander-M

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a anunţat sâmbătă că Moscova intenţionează să furnizeze Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, cu capacitate nucleară, în lunile următoare.

Putin a anunţat această decizie în cursul unei reuniuni cu dictatorul belarus Aleksandr Lukaşenko la Sankt-Petersburg.

Recent, Kievul a raportat atacuri ale trupelor ruse de pe teritoriul belarus. Regimul de la Minsk este un aliat apropiat al Rusiei. 

„Ştiu că poporul belarus ne susţine pe noi, nu războiul. Şi iată de ce conducerea rusă vrea să-l târască în război!”, a mai afirmat Volodimir Zelenski.

Armata lui Putin a invadat Ucraina la 24 februarie, inclusiv din Belarus, deşi cu câteva zile înainte de începerea invaziei pe scară largă a Rusiei, ministrul apărării din Belarus îşi asigura omologul ucrainean că nu există ameninţări la adresa Ucrainei din partea Belarusului, aminteşte publicaţia Gordon.ua.

Regiunile de nord ale Ucrainei au fost eliberate de sub controlul ruşilor la începutul lunii aprilie, după care invadatorii s-au retras, inclusiv în Belarus, şi au fost transferaţi în Donbas.

Rusia lansează periodic de pe teritoriul belarus rachete spre ţinte ucrainene şi au fost cazuri când avioane ruseşti au decolat de pe aerodromuri din Belarus pentru a bombarda Ucraina. La 25 iunie, ruşii au lansat pentru prima dată un atac aerian asupra Ucrainei din spaţiul aerian al Belarusului, au informat Forţele armate ucrainene, care au presupus că Rusia ar vrea să atragă astfel Belarusul în conflict.

La 26 iunie, Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a comunicat că Rusia îşi sporeşte din nou prezenţa militară în Belarus. Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, ocupanţii ruşi pregătesc grupuri de sabotori pentru a fi trimise în Ucraina dinspre Belarus.

Sursa: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *