Externe

Președintele Ucrainei despre decizia liderilor UE: Ucraina nu este granița dintre orci și elfi. Ce mesaj a transmis României

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că decizia istorică a Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de candidat la Uniunea Europeană este o recunoșatere a faptului că țara sa aparține Europei, și nu este un tărâm de tranzit, la granița dintre orci și efli, scrie Hotnews.ro

„Este recunoscut oficial că Ucraina nu este o punte, nu este o pernă între Occident și Rusia, nu este un tampon între Europa și Asia, nu este o sferă de influență, nu este o zonă gri sau un teritoriu de tranzit. Nu este granița dintre orci și elfi. Ucraina este un viitor partener egal pentru cel puțin 27 de țări UE. Ucraina este candidată la aderarea la Uniunea Europeană”, a scris liderul de la Kiev, vineri dimineața, pe platforma Telegram.

De asemenea, joi seara, 23 iunie, liderul ucrainean a mulțumit fiecărui stat membru UE pentru sprijinul acordat în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

Volodimir Zelenski a avut un mesaj special și pentru România.

„Mulţumesc, domnule preşedinte Klaus, cooperarea noastră în regiune şi în structurile europene poate deveni într-adevăr unul dintre fundamentele stabilităţii globale”, a spus Zelenski în mesajul adresat României.

Liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, referindu-se la un ”moment istoric” în plină ofensivă rusă, potrivit AFP.

România a fost constant unul dintre suporterii puternici ai acordării statutului de candidat pentru Republica Moldova și Ucraina. Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis s-a alăturat liderilor Franței și Germaniei, Emmanuel Macron și Olaf Scholz, făcând o vizită la Kiev în semn de solidaritate cu Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *