Externe

Președintele Ucrainei după căderea Lisiciansk în mâinele rușilor: „Vom reconstrui zidurile, vom recâștiga pământul și oamenii trebuie protejați mai presus de orice”

Duminică seara, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut cucerirea oraşului Lisiciansk, de către ruși, însă a promis că ţara sa nu renunţă la nimic şi că va reveni în zonele controlate de ruși cu ajutorul armelor cu rază lungă de acțiune pe care le va primi de la Occident, potrivit CNN.

Lisiciansk, ultimul bastion al Kievului în regiunea estică Lugansk, a căzut duminică sub control rușilor, după aproape patru luni de lupte grele.

În discursul zilnic adresat națiunii, liderul ucrainean a spus că retragerea de la Lisiciansk a fost menită să salveze viețile trupelor ucrainene, care se confruntă cu un atac de mii de obuze de artilerie rusă.

„Faptul că protejăm viețile soldaților noștri, poporului nostru, joacă un rol la fel de important. Vom reconstrui zidurile, vom recâștiga pământul și oamenii trebuie protejați mai presus de orice”, a declarat Volodimir Zelenski.

„Dacă comanda armatei noastre retrage oamenii din anumite zone ale frontului, unde inamicul are cel mai mare avantaj militar al puterii de foc, în special, acest lucru este valabil și pentru Lisiciansk, înseamnă ceva”, a mai spus el.

Volodimir Zelenski a promis că forțele armate ale Ucrainei vor recupera Lisiciansk și Donbas atunci când vor primi noi arme moderne.

„Nu vom întoarce datorită tacticii noastre, datorită livrărilor crescute de arme moderne. Ucraina nu renunță la nimic”, a mai spus Zelenski.

După eşecul cuceririi capitalei Kiev, efortul de război al Rusiei s-a concentrat pe ocuparea regiunilor Doneţk şi Lugansk, care împreună alcătuiesc provincia Donbas, pentru a crea un culoar care să unească estul cu sudul şi peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal în 2014.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *