InternaționalUcraina

Președintele Zelenski l-a invitat pe Xi Jinping să viziteze Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski l-a invitat pe preşedintele Chinei, Xi Jinping să viziteze Ucraina, a relatat miercuri, 29 martie, agenţia Associated Press, preluată de Reuters.

„Suntem gata să-l primim aici”, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat AP.

Xi nu a discutat cu Zelenski după invazia rusă din Ucraina din februarie 2022, dar China a publicat luna trecută un plan în 12 puncte pentru o „reglementare politică a crizei ucrainene”, aminteşte Reuters.

De asemenea, președintele chinez a stat în schimb de vorbă despre conflict cu „dragul său prieten”, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în timpul unei vizite de stat la Moscova, săptămâna trecută, convorbiri ce nu au dus la progrese vizibile spre o soluţie de încetare a războiului.

Propunerile chineze cuprind între altele un apel la „detensionare” şi în final un armistiţiu.

SUA au contestat aceste propuneri, întrucât China a refuzat să condamne Rusia pentru invazia din Ucraina.

Potrivit Washingtonului, declararea unui armistiţiu acum ar însemna o confirmare a câştigurilor teritoriale ruse şi i-ar da timp armatei lui Putin să se regrupeze.

Menționăm că Ucraina a salutat implicarea diplomatică a Chinei, însă, președintele Zelenski subliniind că va lua în considerare propunerile de pace după ce trupele Moscovei se vor retrage de pe teritoriul ţării sale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *