MoldovaPoliticăROMÂNIAUcraina

Președintele Zelenski, la București: „Ucraina şi R. Moldova vor deveni membre ale UE şi este foarte important că România susţine acest proces”

Volodimir Zelenski anunță că o direcţie strategică a cooperării dintre Kiev și București este cooperarea în triunghiul Ucraina-Republica Moldova-România, care le va permite să creeze noi posibilităţi pentru ţări, în primul rând dezvoltarea economică, a declarat liderul de la Kiev în cadrul unei conferințe de presă comune la București cu liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis.

„În curând va începe să funcţioneze un coridor pentru cereale din Ucraina, prin Moldova. Acest lucru are importanţă mare nu numai pentru Ucraina şi România, pentru Europa în întregime. Cooperarea trilaterală dă un impuls foarte bun pentru dezvoltarea ecoonomică, pentru dezvoltarea business-ului”, a afirmat președintele ucrainean, citat de Deschide.md.

De asemenea, Volodimir Zelenski a precizat că este convins că şi Ucraina şi Republica Moldova vor deveni membre ale Uniunii Europene şi este foarte important că România susţine acest proces.

„Suntem pregătiţi pentru începerea tratativelor de aderare la Uniunea Europeană şi România ne susţine în acest sens”, a spus liderul ucrainean.

Totodată, el a menţionat că aderarea celor două ţări la UE va asigura „o securitate şi stabilitate în zonă”.

Vă amintim că marți, 10 octombrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost primit la Palatul Cotroceni de preşedintele României, Klaus Iohannis.

Menționăm că aceasta este prima vizită făcută de liderul de la Kiev în țara vecină de la începutul războiului declanșat de Rusia.

Ulterior, Volodimir Zelenski a fost primit de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, cu onoruri militare, în jurul orei 13:00.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. Discursul ambilor presedinti nesatisfacator pt opinia publica romaneasca. Prea putin ma intereseaza coridorul de cereale si triunghiul Ucraina Moldova Romania. Romanii asteptau raspunsuri in ce priveste romanii din Ucraina, poate si solutii pt Transnistria. In schimb ce am primit ? O diplomatie a usilor inchise, lucru care ii va face pe romani sa ii trateze cu sictir pe guvernanti. Feresaca D-zeu de un razboi, ca nimeni nu se va prezenta decat obligat si f f greu. Cine este vinovat pt asta ? Discursul actual al lui Johannis si MAE roman de cea mai proasta calitate !

  2. Am urmarit interviul presedintelui Zelensky dat la Digi24 si Antena 1. Zice Zelensky: “noi am vrut doar sa fim independenti”. Va suna cunoscut ? Ce stat mic se mai vrea “independent” ? Cumva se numeste RM ? Cand vor intelege si moldovenii ca este imposibil sa fie si sa se creada independenti ? Zice Zelensky: ori esti cu Rusia, ori impotriva. Daca eram in NATO Rusia nu ne mai ataca. Au priceput ceva moldovenii din asta ? Nu cred ! Abia cand moldovenii vor fi cu adevarat cu cutitul la os vor vrea sa priceapa. Apropos de acest interviu: Zelensky a primit doar intrebari foarte foarte usoare din partea celor doi lingusitori. Erau intrebari mult mai grele de pus lui Zelensky, insa cei doi nu au fost in stare sa-si faca meseria pe deplin. Am tot asteptat intrebarile “grele”, dar nimic…. doar dezmierdari pe cap.

  3. Aderarea Ucrainei e una iar cea a R. MOLDOVA alta. Nu e treaba lui Zelenski sau a Ucrainei de ce se intampla in RM. In mod cert nici Iohannis nu . are nici o treaba cu RM, el e doar un transmitator de mesaj a ce i se spune de la Comisie, practic e inutil pentru ca UE are ambasador in RM.

    1. O fi una aderarea Moldovei si alta a Ucrainei. Din pacate prostii nostri le baga pe ambele la pachet. Johannis nu-i in stare de nimic. Intr-adevar, ce i se spune de la Comisie repeta ca papagalu. Papagal o sa si primeasca de la romani.

  4. Întrebat dacă Ucraina este pregătită să recunoască faptul că limba moldovenească nu există, Zelenski a spus: „Sincer, nu vad nicio problemă globală în asta, pentru mine nu e o problemă. Înțeleg, unii oameni ar spune că Moldova este România. Pentru mine această problemă nu e presantă. Guvernul nostru se va întruni și va lua o decizie legată de această întrebare, se va întâlni în două săptămâni. Eu înclin către decizia de a întări parteneriatul nostru și a rezolva aceste probleme. Îmi pare rău că nu mă pot gândi mereu la aceste probleme. Pentru o țară în război, asta nu e o problemă. Guvernanții vor lua decizia corectă și oamenii vor fi fericiți. Daca pt tine aceasta problema nu e presanta sa o facem atunci sa fie presanta. Asa procedeaza Ungaria si observa ca bine face, ca altfel nu ar fi “presanta” pt Zelensky. Pt el este presant doar ce doreste el. Guvernul ucrainean s-a mai intalnit de zece mii de ori pana acum, nu doar peste doaua saptamani si nu a considerat “presant” sa discute, pt ca nu a vrut muschiul lor. Nu ucrainenii sunt prosti, ci romanii sunt, ca nu le pun conditii inainte, cum fac ungurii. Auzi smecherie la Zelensky: pt mine nu a fost presanta… Pai mai, Zelensky, sa te facem sa fie presanta atunci, sa fie conditie de intrare in UE zic. Dar avem cu cine, cu din astai ca Jaohannis ? Toate televiziunile de stiri (ale PSD si PNL) se iau de Sosoaca ca vezi D-ne face circ cand i-a afisat lui Zelensky harta Romaniei. Dar aceste televiziuni ale partidelor se fac ca nu observa ca Sosoaca are dreptate si ca Sosoaca cere teritorii pe care nimeni nu le revendica pe baza pactului Rebbentrop-Molotov. Astai aflati la guvernare se fac ca ploua si o discrediteaza pe Sosoaca ca faca circ, ca nu cumva prostimea s-o voteze pe ea, ci pe ei. Si mai vine apoi cate un prost care-mi scrie ca “ce ma, votezi cu Sosoaca ?”, fara sa inteleaga esenta problemei, anume teritoriile si oamenii pt care nimeni nu face nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *